9 Nyíl

A Kígyómarás örömkönnyei

2017. március 05. 23:55 - adam_f

Coral UK Open - 3. nap (a döntők összefoglalója)

Utolsó napjához érkezett a Minehead-ben megrendezett UK Open, ahol a mai ebéd mellé négy negyeddöntővel tudtak szolgálni nekünk, hogy aztán a vacsora és a jól megérdemelt hideg sör mellé két elődöntőt és egy finálét is elkölthessünk. Ám, hogy kik kerültek be az esti etapba, és végül ki lett az a szerencsés, aki felért a csúcsra, az akkor fog kiderülni számotokra, ha velünk tartotok. A UK Open döntőinek összefoglalója következik. Készen álltok?

coral-uk-open.png

Felpörögtek az események a UK Open délutáni etapjában, ahol is a négy negyeddöntőre került sor. Nem akármilyen négy mérkőzésen voltak túl a felek, hiszen mindenki beleadott apait-anyait, hogy bekerüljön a legjobb négy mezőnyébe, ahonnan már akár a döntőbe is bejuthattak, ha jó napot fogtak ki. Nézzük is röviden, mi történt a délutáni találkozókon.

Alan Norris egy nagyon kemény mérkőzés végén csaphatott diadalittasan a levegőbe, miután 10-9 arányban legyőzte a titkos esélyesként is aposztrofált belga Kim Huybrechts-et. Chuck nagyon jól indított, mivel rögtön a találkozó elején összeszedett egy kétleges előnyt. A belga játékos azonban nagyon gyorsan egalizálta a meccset, és innentől egy jó darabig felváltva hozták a játékokat. 5-5-ös állás után Norris kétszer is kétleges előnybe került (5-7, 6-8), ám Kim ismét villantott, és tizenhat játék után újra döntetlen állt a táblán. Sőt, a tizenhetedik játékot a belga nyerte, így egy karnyújtásnyira került a sikertől. Norris azonban nem adta fel, és kihasználva Huybrechts elhibázott 108-as kiszállóját, egyenlített. A mindent eldöntő legben pedig le is játszotta a belgát. Hat tökéletes nyíl után sajnos a hetediket elrontotta, de ez sem akadályozta meg abban, hogy egy tizennégy nyilas körrel lezárja a találkozót, és az elődöntőbe dobja magát. Mindketten a maximumot hozták ki magukból, Huybrechts 98,94-es, míg Norris 97,78-as átlagot dobott. Tizenhat 180-ast láthatott a közönség (tizet a belga, hatot Chuck szórt), ami mellé két 100 feletti kiszállót, és közel azonos kicsekkolást tettek mellé a játékosok. Norrisnak viszont ma mentálisan jobban teljesített, ezért meg is érdemelte a továbbjutást.

Hiába dobott 103-as átlagot és hat 180-ast is Ian White, a walesi Gerwyn Price (97,18 / 5 db maximum) ellen ez sem volt ma elég. A rögbisből lett dartsos 2014 óta íródó pályafutása első tévés elődöntőjére készülhetett, miután 10-9 arányban legyőzte a Gyémánt becenévre hallgató angolt. White az első három legben még jól tartotta magát, aztán Price a lovak közé csapott, és hamar kétleges előnybe került, amit egészen 7-5-ig tartott is. Ekkor White újra összeszedte magát, és zsinórban három játékot megnyerve már ő vezetett ismét. 9-8-as vezetésnél azonban nem jött össze neki a hetvenes kiszálló, Price pedig 50-ről kiegyenlített, és ezzel döntő legre mentette a találkozót. White egy nagyon jó sorozattal (61-140-100-180) már kiszállón volt, mikor a walesi 160-ra ért. Ám az angol besokallt a 20-as kiszállóra, Price pedig - mintha csak a világ legtermészetesebb dolga lenne - 160-ról megdobta a kiszállót, ezzel pedig megnyerte a meccset, és bejutott az elődöntőbe. Azt hiszem erre a meccsre több szót kár vesztegetni, inkább beszéljen helyettem a videó.

Simon Whitlock már 7-4-re is vezetett az északír Daryl Gurney elleni találkozón, mégis neki kellett kezet nyújtania a mérkőzés végén. Pedig a Varázsló nem kezdett rosszul, elsőre rögtön brékelte Gurney-t, majd a saját kezdését hozva már 2-0 volt a javára. Az északír játékos azonban - egymás után nyerve három leget - megfordította a találkozót. Whitlock nem jött zavarba ettől, gyorsan sebességet váltott, és nyerte a játékokat. 7-4-es ausztrál vezetésnél azonban Gurney elkezdett játszani, mégpedig úgy, hogy zsinórban öt(!) leget nyert, és 9-7-re fordítva már a meccsért dobhatott. Whitlocknak viszont volt még pár ász eldugva a kabátujjában, amelyek segítségével hamar eltüntette Gurney kétjátékos előnyét. A végső szót azonban az északír mondta ki egy tizenkét nyilas leg képében (100-140-180-81), amivel 10-9 arányban nyerte a találkozót, és jutott be az elődöntőbe. Gurney 102,03-as átlaggal abszolválta a találkozót, melyhez öt maximum és 39%-os kiszállózás járt, míg a Varázsló 96,37-tel fejezte be a találkozót, amihez hat 180-as és 43%-os csekkolás járt még.

A délután végére maradt az a mérkőzés, ami akár a döntőnek is beillett volna. Már csak azért is, mivel mind Peter Wright, mind pedig Raymond van Barneveld is bőven 100 feletti meccsátlagot dobtak. Snakebite végül 110,88-al és 45,45%-os kiszállózással zárva nyert 10-8-ra a 108,10-et hajító és 44,44%-os kiszállózást bemutató Barney ellen. A találkozó elején felváltva hozták a kezdéseiket a játékosok, majd az ötödik legben Barney elvette Wright kezdését, ám nem tudott élni a lehetőséggel, mivel Snakebite azonnal vissza is brékelte a hollandot. Ezután 5-4-ig ismét ment a váltott pontszerzősdi, ekkor viszont a skót tudott bréket lopni Barneveldtől, aki azonban hamar kiegyenlítette a kétjátékos hátrányát. Ezután ismét ment az adok-kapok, amikor 7-7-nél a holland került ismét brékelőnybe, amit Wright hamar vissza is vett, és innentől már nem engedett Barney-nak. Először megszerezte a vezetést egy majdnem 161-es kiszállóval (két részletben azért meglett neki), majd pedig egy tizenkét nyilas körrel (140-140-180-41) le is zárta az utolsó délutáni elődöntőt. Mondjuk, én jobban örültem volna, ha a döntőben látom őket viszont, de Fortuna kereke néha szeszélyesen fordul.

Nézzük tehát még egyszer a délutáni negyeddöntők eredményeit:

Coral UK Open
Március 5. - vasárnap
Délutáni program (13:30-18:00 - magyar idő szerint)
Negyeddöntők:

Kim Huybrechts 9-10 Alan Norris

Ian White 9-10 Gerwyn Price

Simon Whitlock 9-10 Daryl Gurney

Peter Wright 10-8 Raymond van Barneveld

 

Az elődöntőkben történt:

sf_1.jpg

A Jégember ráfagyasztotta a mosolyt Alan Norris arcára. A walesi Gerwyn Price élete első televíziós döntőjére készülhet, miután egy maratoni csata végén 11-9 arányban legyőzte az angolok Chuck Norrisát. A walesi játékos a vártnak megfelelően hozta a saját kezdését, hogy aztán Norris zsinórban hármat nyerve elhúzzon. Price viszont tett érte, hogy az angol ne háromleges előnnyel szüneteljen, így az első pauza előtt csak egy volt a difi. A szünet után a walesi gyorsan egyenlített, s mire feleszméltünk, máris 5-5 volt az állás. Norris nem akart leszakadni ellenfelétől, és szerencsére végig tudta tartani ezt a tempót, amit Price diktált. 7-7 után aztán a walesi jeges rákapcsolt, és kihasználva Norris hibáit, máris 9-7-re elment. Az angol azonban még tudott újítani ebben a helyzetben, és 9-9-re alakította az állást. Innen viszont elfogyott az angol tudománya, jöttek a gyenge körök, Price pedig egy 100-as kiszállót dupla-duplával megoldva lélektanilag is előnybe került, és már nem is engedte ki a kezéből. Hiába kerekített Norris 133-al 62-re a végjátékban, Price egy nagyszerű kört (134-131-140-76) zárt le dupla 10-zel, ezzel pedig a döntőbe dobta magát.

sf1_4.jpg

Ahogy várható volt, Daryl Gurney nem tudta megnehezíteni Peter Wright dolgát. A tarajos skót - első kiemeltként - esélyeshez méltó játékot bemutatva nyert 11-5 arányban az északír játékos ellen. Snakebite már a mérkőzés elejétől kezdve a kezébe vette az irányítást, és az első játékban rögvest egy brékkel indított. Gurney ezt még ki tudta egyenlíteni, ám ezután a skót zsinórban hármat nyerve már 4-1-re vezetett. Az északír versenyző igyekezett csökkenteni a hátrányát, ám Snakebite nem engedte közelebb magához, sőt ehelyett inkább megduplázta az előnyét (volt 9-3 is a skótnak). Gurney még két leget tudott nyerni a meccs hátralévő részében, ám ez is csak a tisztes vereséghez volt elég. Peter Wright nagyon jól játszott ezen az estén, és megérdemelten jutott a döntőbe, ahol a walesi Gerwyn Price ellen brillírozhat tovább.

sf2_4.jpg

 

A döntő:

wright_2.jpg

Snakebite végre a csúcsra ért - a 2014-es elveszített vb-döntő után három évvel megszerezte az első nagy trófeáját.

Peter Wright megcsinálta! Ő lett a legidősebb első tornagyőzelmet szerző játékos a maga 46 évével és 360 napjával, miután a 2017-es UK Open döntőjében - teljesen megérdemelten - 11-6 arányban legyőzte a walesi meglepetésembert, Gerwyn Price-ot. A skót egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy ő a torna legnagyobb esélyese, így ehhez méltóan is indította a döntőt, amelyen hamar háromjátékos előnyt szedett össze, míg Price csupán egy leget tudott nyerni ebben az etapban. Wright 4-1-es vezetése birtokában mehetett pihenőre, s miután visszajött, ott folytatta, ahol abbahagyta. Noha a walesi húzta be az első leget a szünet után, Snakebite-ot ez nem zavarta meg nagyon. Tökéletes játékot produkálva menetelt tovább, és 7-2-re vezetett már, amikor Price megszerezte a harmadik játékát. A szünet után Wright már a nyolcadik gémjét nyerte meg, így karnyújtásnyira került tőle a siker. Ám a walesi játékosnak még voltak tartalékjai, amelyeket előszedve egy háromleges őrült futamot indított meg, aminek köszönhetően szorosabbá tette a döntőt (8-6-ra jött fel), de a fordításra már nem volt ereje. Snakebite visszatalált a győzelem felé vezető útra, amit először egy 86-os, majd egy 25-ös, végül pedig egy 85-ös kiszállóval (bullos lezárással a végén) kövezett ki magának. Ezzel pedig megszerezte élete első major tornagyőzelmét, amivel megmutatta azt, hogy még mindig van benne potenciál. Természetesen ezt már ő sem bírta el, és elsírta magát...igazi emberi érzéseket láthatott ekkor a publikum, amely persze joggal éltette a csupaszív tarajos skótot, aki ezzel a győzelemmel ténylegesen belépett a darts legnagyobbjai közé. A lőlap tanulsága szerint Snakebite ismét 100-as átlagot ért el, és ugyan csak egy 180-ast dobott, a tömegekben teljesen Price fölé nőtt, aki négy 180-ast és 97,78-as átlagot dobott. Mindketten értek el 100 feletti kiszállót is (Wright ebből a fajtából kettőt is tudott dobni), mellé pedig a skót 47,83%-os kiszállózást is fel tudott mutatni, míg a walesi 35,29%-ot ért el.

final_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1412315073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása