9 Nyíl

Wright nagy hibája Premier League győzelmet ért a világelsőnek

2017. május 19. 00:49 - adam_f

betway Premier League Darts - a döntő este (összefoglaló)

Michael van Gerwen nyerte meg a 2017-es betway Premier League küzdelmeit, miután - hatalmas különbséget ledolgozva - megfordította a döntőt a skót Peter Wright ellen. A holland versenyző ezzel zsinórban két egymást követő évben is a Premier League ura lett, és persze tegyük hozzá azt, hogy nem érdemtelenül. Nagyon nagyot játszott a holland, aki már az elődöntőben is bizonyította, hogy nem véletlenül ő a sorozat címvédője. A 9 nyíl beszámolója következik a mindent eldöntő estéről.

pl.jpg

Az elődöntők:

Michael van Gerwen (NED) - Gary Anderson (SCO): 10-7

A kétszeres skót világbajnok alaposon ráijesztett a kezdéskor a hollandra, mivel egy szép 180-140-140 kombináció után hátsó pályáról elvitte az első leget egy tizenkét nyilas körrel. Persze ez nem szegte kedvét egy percre se MvG-nek, aki rögvest a következő gémben egalizálta mind a brékek, mind pedig a mérkőzés állását is. A visszavett brék tudtában pedig két leget behúzván már 3-1-re ő vezetett, ami voltaképpen az egész mérkőzést is jól jellemezte. Anderson mindig próbált elérhető távolságban maradni, míg a holland igyekezett végig a kezében tartani a találkozót. Attól sem omlott össze, amikor a tizedik gémben kapott egy 160-as csekket a skóttól. 7-7-ig kéz a kézben haladva hozták a saját kezdéseiket, aztán MvG sebességet váltott, megnyerte a saját kezdését, majd pedig egy tizennégy nyilas körrel elvette Anderson játékát, ez az elvett játék pedig a skót játékos meccsébe került. Hiába kezdte a tizenhetedik leget egy maximummal, MvG erre is rá tudott kontrázni, és végül D5-tel a Premier League döntőjébe dobta magát. Magas színvonalú mérkőzésen mind a ketten 103-as átlagot produkáltak, ám a holland egy pár brékkel jobb volt, így Andersonnak biztosan újabb egy évet kell várnia arra, hogy ismét esélye nyíljon a PL megnyerésére.

sf1_5.jpg

Peter Wright (SCO) - Phil Taylor (ENG): 10-9

Nagyon jó kis mérkőzést hozott a második elődöntő is, ahol arra vártunk választ, hogy Phil Taylor kilencedszer, vagy Peter Wright első alkalommal játszik finálét. Jelenthetem, hogy ha nehezen is, de az utóbbi forgatókönyv valósult meg. Snakebite nagyon jól kezdte a találkozót. Szinte állva hagyta a tizenhatszoros vb-, és hatszoros PL-győztest, és rövid idő leforgása alatt négyleges előnyt szedett össze. Taylor csupán az ötödik játékban kezdett éledezni, melynek jeleként meg is nyerte a gémet, majd a saját kezdését is hozva kettőre csökkentette a hátrányt, ám Wright ekkor első pályáról ismét háromra növelte a kettejük közötti különbséget. A Legenda ekkor újra megrázta magát és egy tizenegy nyilas körrel eredt ellenfele nyomába, ám Snakebite gyorsan válaszolni tudott egy szép 120-as outtal, így 6-3-al mentek pihenni a felek. Ami a szünet után történt, arra viszont nem találtunk szavakat. Phil Taylor, a Legenda (mert ő mindig az marad számunkra) zsinórban négy(!) játékot nyert meg egymás után, és ezzel már nála volt az előny (először a mérkőzésen). Ettől kezdve már Wright futhatott az eredmény után, mivel Taylornak mindig volt egy adu a zakója ujjában. 9-9-nél mind a ketten tiszta lappal futhattak neki a döntő gémnek. Snakebite egy 140-essel rajtolt, amire az Öreg csak 100-al tudott reagálni. A skót ezután még egyszer tudott 140-et dobni, míg Taylornak három tripla nélküli kör után sikerült csak a 140, amivel 89-e maradt. Ám a skót 40-ről, két nyílból megoldotta a házi feladatot, így ezzel életében először készülhetett a sorozat döntőjére, míg Taylornak nem sikerült a hetedik trófeáért harcba szállnia karrierje utolsó Premier League-jében.

sf2_5.jpg

A döntő:

Michael van Gerwen (NED) - Peter Wright (SCO): 11-10

A holland világelső számára ez volt az ötödik PL-finálé, míg Snakebite most jutott el életében első alkalommal a végső összecsapásra. S ha már ott volt, jól be is fűtött MvG-nek a döntő elején. Brutálisan kezdett a skót. Elsőként nyerte a kezdését, majd egy jó időben elcsípett brék és újabb saját köt után máris 3-0 volt a javára. Tisztára, mintha csak az elődöntőjét láttuk volna. A holland játékos 3-0 után kezdett ébredezni, de ez is kevésnek bizonyult Wright ellen, aki nagyon komolyan tolta a köröket. MvG továbbra sem találta önmagát, így nem is volt meglepő az, hogy 7-3-as skót előnnyel mentek pihenőre. S hogy tényleg azt mondjam, ez a találkozó kísértetiesen hasonlít Snakebite elődöntőjére, arra a találkozó második fele szolgált nekünk ékes bizonyítékkal. MvG ugyanis kezdett felébredni Csipkerózsika-álmából, és zsinórban két leget nyerve máris kettőre közelítette meg a skótot. Wright ekkor még fel tudta húzni háromra a difit, de onnantól kezdve mintha valami megtört volna benne. Jöttek a tripla nélküli körök, míg van Gerwen egyre jobban kezdte szórni a 180-akat, 140-eket, és ezeknek, valamint a jókorra időzített brékeknek köszönhetően behozta a hátrányt, így kezdődhetett újra minden elölről. Wright kétszer is vezetett, sőt a tizenkilencedik játékban már a győzelemért dobhatott. Ám hiába volt hat nyila a végső sikerhez, elrontotta az összeset, MvG pedig döntő játékra mentette a gémet. Innentől pedig fordult a kocka. Snakebite megtört a nagy teher alatt, továbbra sem jöttek a triplák, MvG pedig ellentmondást nem tűrően haladt a harmadik trófeája felé, amit végül 88-ról kiszállva, egy tizenkét nyilas körrel behúzott, így 2013 és 2016 után 2017-ben is a holland világelső nyerte meg a Premier League döntőjét.

michael-van-gerwen-betway-premier-league-lawrence-lustig-pdc_123uh06e8qiul1qz81yxveiphk.jpg

Érthető volt MvG öröme, hiszen a szinte biztos vereségből jött vissza, és nyerte meg a 2017-es Premier League sorozat döntőjét

final_2.jpg

"Fantasztikus pillanat ez számomra - nyilatkozta Michael van Gerwen a finálé után, ahol a kupa mellé még 250.000 fontot is kapott (+ 25.000 bónuszt, mivel megnyerte az alapszakaszt). Nagyszerű döntő volt, és nagyon örülök, hogy újra én vihetem el ezt a trófeát. Normális esetben nem fordul elő, hogy valaki hat meccsnyilat rontson ellenem, ez az első alkalom, hogy így nyertem.

Az elején jó néhány esélyt elszalasztottam, Peter pedig ki is használta ezeket, elvégre azt tette, amit tennie kellett. Nem ment jól a játék a mérkőzés elején, de a szünet után sikerült visszajönnöm, amikor már azt hittem, hogy nyerni fog. Peter ekkor újra elkezdett jól dobni, aztán hat nyilat rontott el a győzelemért. Ezzel esélyt kaptam, és ki is használtam. Egy ilyen kvalitásokkal bíró játékos általában eltalálja a duplát, de most valamilyen ok miatt nem sikerült neki. Igazán őrült egy meccs volt.

Peter nagyon közel volt a sikerhez, de szerencsére higgadt maradtam, és a megfelelő pillanatban jó lépést választottam. Nagyon nagy, fantasztikus mérkőzés volt. Még nem tudja kellőképpen kezelni a nyomást, ami alatt játszunk. Nem használta ki az előnyét, ezért sikerült mentálisan felülkerekednem rajta.

Fantasztikus játékos. Még jobb, mint eddig volt, és egyike a nagyoknak, ám még mindig én tartom kézben a nagyobb címeket" - végezte mondandóját a világelső.

michael-van-gerwen-betway-premier-league-lawrence-lustig-pdc_1txrz84l67e3310ikgp1ehpv24.jpg

MvG: Öt döntő - három siker. Nem rossz mérleg

"Gratulálok a bajnoknak, tiszta, fair játékkal nyert - mondta Peter Wright, aki a második hellyel is 120.000 angol fontot kasszírozott. Jó kis szezon volt, hiszen a jelenlegi két legjobb ért oda a döntőbe. A döntőben próbáltam minél jobban ellépni tőle és felvenni a ritmust, de ezt még most sem tudom elhinni, hogy annyi nyilat rontottam a duplára.

Nem lehet elég öt nyíl a kiszállóra ahhoz, hogy megverd a világelsőt, és kétszeres világbajnokot. Ez az a dolog, amit most egy életre megtanultam. Visszatérek a gyakorláshoz, s majd legközelebb elkapom. Abban a pillanatban azt hittem, sikerül megnyernem, de ez nem jött össze. Most már a következő versenyre koncentrálok.

Mielőtt nyersz, tanulj meg veszíteni, és akkor többé nem veszítesz - csak győzni fogsz." - fejezte be nyilatkozatát Wright.

Egyet viszont bizton állíthatok én is: Egy nagyon nagy, tényleg fantasztikus estén vagyunk túl, ahol láthattunk briliáns megoldásokat, nagy visszatéréseket, és óriási hibákat egyaránt. Valamint négy olyan játékost, akik ma esti előadásukkal fényesen bizonyítottak minden dartsot szerető néző számára. Folytatás jövőre, immáron Phil Taylor nélkül, de tíz hasonlóan jó játékossal. Remélem, akkor is velünk tartotok majd.

1 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5212519879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

christvhu 2017.05.19. 13:36:37

Szenzációs este volt. A jelenlegi négy legjobb játékossal, remek meccsekkel és - helyenként- fantasztikus nézőtéri hangulattal. Tévén keresztül is hatalmas élmény volt.

Azt hiszem Wright sokat tanult tegnap este, és az árát is megfizette.
MvG zseniális játékos, de tegnap fogható volt, és csak a szerencse mentette meg. A nyilatkozata viszont nagyon is szimpatikus volt. Gratulálok neki.
De azért - még néhány évig biztosan - Taylor a legnagyobb valaha élt dartsos.
süti beállítások módosítása