9 Nyíl

Huszonegy leggel még soha senki nem nyert World Matchplay-t

2018. július 29. 22:42 - Denis Potvin

2018 BetVictor World Matchplay Darts - Winter Gardens, Blackpool - döntő (összefoglaló)

Egészen fantasztikus meccs után Gary Anderson nyerte a 2018-as World Matchplay-t - a világbajnokság után a második legfontosabb tornát - Mensur Suljović ellen. Nagyon okos volt, aki ezen a meccsen a 180-asokra fogadott, 28 volt összesen, amelyen igazságosan megosztoztak. Anderson a kilencnyilasáért kapott 45 ezer font mellett még 115 ezret kaszált. A Flying Scotsman a világbajnokság, a Premier League, a Players Championship Final, és a UK Open után az ötödik nagy tornát is megnyerte.

garyanderson.jpg

Nagyon sokáig teljesen kiegyenlített volt a meccs, ráadásul Anderson és Suljović is száz feletti átlag körül dobált köszönhetően annak, hogy elképesztő lendülettel dobálták a tripla húszakat. Suljović a harmadik legben 12 nyíllal hozta 2-1-re a meccset, ezt a skót az ötödikben tromfolta, hat nyílig esély volt a kilencnyilasra. Bár brékeltek oda-vissza, elszakadni nem tudtak egymástól.

Anderson 12 nyilasa után Suljović 11-esével álltunk 5-5-re. Tényleg olyan formában dobáltak, hogy már akkor érezhető volt, ez egy hosszú meccs lesz. Akkor még nehéz volt eldönteni, hogy ki is az esélyesebb. Amikor az egyik játékosnál jött a hullámvölgy, akkor a másik dobált majdnem tökéletesen, majd a következő leg éppen fordítva alakult. Suljović vezetett először a meccsen két leggel, 9-7-re, miközben az osztrák-szerb is eljutott majdnem a kilencnyilasig, hét nyílig tökéletes volt.

9-9, majd 10-9 lett Andersonnak és ekkor történt valami, amikor már mindenki elhitte a Winter Gardenben, hogy ezt a meccset csak a skót nyerheti, aki 14-10-re ment el. Szép, kényelmesen behúzhatta volna a meccset, de talán ő is elhitte, hogy innen már sétagalopp lesz az egész. 16-13 után hozta a saját kezdését, egy brékkel megnyerhette volna a meccset, de ekkor Suljović egyre nagyobb barátságba került a piros bullal és sorra dobta az ötvenes kiszállókat. Szintén egy ilyennel 17-17-re egyenlített, majd őrült nagy lehetőséghez jutott, hiszen nagyon simán hozta a kezdését.

De ekkor a sors ismét közbeszólt. Elfogytak Suljović triplái, miközben Anderon 13 és 12 nyilas leggel megfordította megint a meccset. Meg is nyerhette volna, ha a nyila nem pattan ki a bullból. Ő sem, és persze mi sem akartunk hinni a szemünknek. Suljović még egyszer egyenlített, de aztán Anderson előbb brékelt, majd hozta a kezdését. Egészen döbbenetesen nagy meccs volt, a darts igazi ünnepe úgy, hogy az utolsó húsz legben már nem pihentek a játékosok. Negyven leget úgy letolni, hogy mind a ketten száz feletti átlaggal zártak, mást nem lehet mondani, mint le a kalappal.

A névadó Phil Taylor eddig 16-szor nyerte meg a tornát, utána csak ketten, Michael van Gerwen és Rod Harrington áll 2-2 győzelemmel, Gary Anderson először tudott ezen a versenyen első lenni. 21 leggel még sosem nyert senki World Matchplayt, négy olyan torna volt korábban, amikor két legnyi különbség döntött, ebből kétszer, 1998-ban és 1999-ben a már emlegetett Harrington nyert 19-17-re. Anderson a torna történetének hetedik kilencnyilasát dobta. Fantasztikus egy hét volt, sok olyan momentummal, amelyet még sokáig fogunk emlegetni.

djtfeccxcaajokt.jpg

A döntő statisztikáját a TheRedBit-től kaptuk meg, aki ezúttal a Darts1 Twitter felületén osztotta meg egyébként is kiváló statjait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr714149405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása