9 Nyíl

Történelmi pillanat a Brisbane Darts Mastersen

2019. augusztus 10. 17:13 - Denis Potvin

Brisbane Darts Masters, 2. nap - összefoglaló

Ilyen sem volt még, amióta World Series of Darts van. Egy helyi menő, Damon Heta először nyert kvázi amatőr játékosként a sorozatban (korábban Kyle Anderson vittt haza egy címet, még 2017-ben, amikor nem kiemeltként megnyerte a 2017-es Auckland Masterst). Az ausztrál minden kétséget kizáróan gyűjtötte be a címet, hiszen a szombati nap folyamán, Gary Andersont, Simon Whitlockot, majd a döntőben Rob Crosst is legyőzte. A BDO-ban is a százon kívül álló ausztrál pályafutása legfényesebb sikerét aratta.

ebnehrzwkaah_iz.jpg

Negyeddöntők

Történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi a Brisbane Masters helyszínen tartózkodó szurkolói. Kezdődött azzal, hogy a fonalat kiválóan elkapó Simon Whithlock lemosta a színpadról Kyle Andersont. A Varázsló szénné égette honfitársát, akinek a kiszállói mellett a 0/0 állt. Whitlock 101,9-es átlagon zárta a meccset. Következett Damon Heta első bravúrja, 8-6-ra győzte le a világbajnokot. Heta megint kiválóan lépegetett mindig le a kiszállózónába, de most sem járt sok sikerrel, 8/23 volt a dupláinak az átlaga, de Gary Anderson még ennél is rosszabbat futott. Heta 2-2 után brékelt először, két-három leggel lépett el, és ezt az előnyét egészen a meccs végéig tartani is tudta.

Raymond van Barneveld még az első meccsét pénteken rutinból behúzta, szombaton ez már kevés volt Rob Cross ellen. Nagyjából egyenlő átlagok és azonos kiszállózás mellett is Cross viszonylag simán nyert. A korábbi világbajnok egy 113-as kiszállóval nyitotta a meccset, majd a saját kezdését is hozta, 5-1-re lépett el, ezzel meg is határozta a meccs alakulását. Mivel mindenki szépen hozta a kezdését utána, a négy leges különbség a végig megmaradt. Jött az utolsó negyeddöntő, és Michael van Gerwen újabb kudarca. Bár sokk cikk jelent meg mostanában a hollandról, hogy mi is zajlik a fejében, tény, hogy a májusi, Premier League-ben elért sikere óta nem tudott tornát nyerni. Lassan negatív rekordot dönt, hiszen most már 12 meccse nem jut el a végső sikerig, és 2010. október 2 és november 5. között 14 ilyen meccse volt korábban. Most Daryl Gurney állta az útját, aki még rosszabb átlagot is dobott ráadásul. A holland 10 és 11 nyilas körökkel azért megmutatta klasszisát, de Gurney 121-es kiszállóval válaszolt, majd úgy beindult, hogy 6-2-ig meg sem állt. Van Gerwen megpróbált feljönni, de SuperChin innentől már rutinból is meg tudta tartani az előnyét.

Elődöntő

Damon Heta újabb bravúrja, a honfitárs, Simon Whitlock legyőzése volt. 90,49-es átlag is elég volt, hogy negyedik ausztrál dartsosként (Kyle Anderson, Corey Cadby és Whitlock után), World Series of Darts döntőjébe jusson. Whitlock 118-as kiszállóval kezdett, majd 14 és 12 nyilas körökkel 3-0-ra ment el. 4-1-es vezetése után viszont Heta beindult, és 6-4-re megfordította a meccset. Utána már csak arra ügyelt, hogy saját kezdését hozza, a kiszállók is jobb eredménnyel jöttek neki, ezzel történelmi tettet hajtott végre, Kyle Anderson után nem kiemeltként, ráadásul „ismeretlenként” bejutott a döntőbe. Ahol az ellenfele Rob Cross lett, aki parádés teljesítménnyel, 8-3-re és 105,3-as átlaggal verte Daryl Gurneyt. Cross a meccs során a klasszikus 170-es és 114-es kiszállók mellett 11 és 12 nyilas köröket is odavert.

Döntő

Rob Cross mutatott játéka alapján elképzelhetetlen volt, hogy így alakul a döntő. Damon Heta megint csak 95,86-os átlagig jutott, ami elég volt a végső sikerhez. Cross az első legben négy nyilat pazarolt el a D1-re, de végül sikerült neki. Heta egy 101-es kiszállóval válaszolt. Cross egy 11 nyilas leggel 3-1-re lépett el, de Heta 164-es, bullos kiszállójával megint egyenlő volt. Cross 104-gyel válaszolt, majd 6-4-re ment el. 106-ról nem tudott triplát dobni, így Heta szépített, majd az ausztrál nagyon fennhagyta ellenfelét és 6-6-nál megint egyenlő volt. Cross hozta a kezdését, és egy legre került a végső sikerhez, de 128-ről hiába dobta meg hibátlanul a két tripla 18-at, a D10 nem sikerült, Heta megint egyenlített. Az utolsó leget is Cross kezdhette, de Heta zseniálisan, megint egy 170-nel 32-re tette le magát és másodjára ki is dobta a D16-ot. Hatalmas bravúrt hajtott végre. Az ismeretlenségből óriási sikert ért el. A sorozat egy hét múlva, Melbourne-ben folytatódik.

heta.png

2019 Brisbane Darts Masters

Negyeddöntő

  • Simon Whitlock 8-0 Kyle Anderson
  • Damon Heta 8-6 Gary Anderson
  • Rob Cross 8-4 Raymond van Barneveld
  • Daryl Gurney 8-5 Michael van Gerwen

Elődöntő

  • Damon Heta 8-6 Simon Whitlock
  • Rob Cross 8-3 Daryl Gurney

Döntő

  • Damon Heta 8-7 Rob Cross
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr7115004056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása