9 Nyíl

A bűvös kilenc nyíl - a tökéletes legek történelme dióhéjban

2015. december 31. 15:00 - II. János Pál

Mivel már a világbajnokság közvetítései alatt elég sokszor beszéltek a szakkommentátorok blogunknak a nevét adó 9 nyilas, azaz tökéletes legekről, gondoltam ejtsünk pár szót mi is róluk. Egy 501 dupla kiszállós leget legrövidebben 9 nyílból lehet abszolválni. A dartsosok számára ez olyan, mint a snookerben a 147-es maximum break lökése.

A dartsban egy partit - jelen esetben egy 501-es dupla kiszállós játékban - legnek hívunk. A dartstáblán a legnagyobb pontértékű mező a tripla 20-as (60 pont), tehát a legnagyobb dobás három nyílból a 180 pont. A kilencnyilas legnek 3944 lehetséges kombinációja van, de a tradicionális módja a 2 db 180 (6 darab tripla 20-as), amivel 141 pontunk marad. A kiszálló 2 módon lehetséges, ha már a megszokott formulákat követjük: tripla 20, tripla 19, dupla 12; vagy tripla 20, tripla 15, dupla 18. 

A legtökéletesebb tökéletes leg a 3 darab 167-es dobás (tripla 20, tripla 19, bullseye), ami még legjobb tudomásom szerint senkinek sem sikerült. Ennek a kombinációnak az előnye, hogy egyik nyíl sem takarhatja be a következő célként eltalálandó szektort, mert 3 különböző helyre dobunk.

A legnehezebb módja egy kilencnyilas végrehajtásának a 180 (3 db. tripla 20), 171 (3 db. tripla 19) 150 (3 db. bullseye). Leginkább a három nyíl a tábla legkisebb szektorába, a bullseye-ba dobása jelenti a legnehezebb részét ennek a kombinációnak. Szerintem ezt sem dobta ki még senki.

Az első televízió által is közvetített kilencnyilas:

Az első kamerák előtt dobott kilencnyilast 1984 október 13-án az MFI World Matchplayen John Lowe hajtotta végre. Érdekessége ennek a történelmi tettnek, hogy két darab száznyolcvanas kör után a 141-es kiszállót egy tripla 17-es, tripla 18-as, dupla 18-as kombinációval abszolválta. A történelemírásért 102 ezer angol fontot vághatott zsebre és még az egész versenyt is megnyerte. Az egyetlen bökkenője, hogy nem adta élőben egyik csatorna sem, hanem csak felvételről került a köztudatba úgy, mint Paul Lim kilencnyilasa az 1990-es Embassy Világbajnokságról. Az első élőben is közvetített legrövidebb leget Shaun Greatbatch dobta 2002 február 3-án Steve Coote ellen a Dutch Open döntőjében, miközben ugyanebben az évben a World Matchplayen Phil Taylor is dobott egyet. Ráadásul ez volt első élőben is követhető brit-tévés kilencnyilas.

A világbajnokságok kilencnyilasai:

1990 január 9-én, a már említett Paul Lim Jack McKenna ellen villantott egy kilencnyilast (ez volt a legelső a vb-k történetében), amiért 52 ezer fontot nyert, többet, mint az ezt a világbajnokságot megnyerő Phil Taylor (ő csak 24 ezer fontot kapott a győzelemért). Ezek után, majdnem 19 éves szünet következett a vb-k 9 nyilasai terén. A 2009-es PDC Világbajnokságon Raymond van Barneveld törte meg a csendet és hajintott 9 darab tökéletes találatot a táblába, amivel megnyerte az adott leget (Jelle Klaasen ellen) és a 20 ezer fontos csekket. Egyébként ő volt a második játékos eddig aki megismételte, és az első játékos a két szervezet (PDC és a BDO) szétszakadása óta, hiszen még ez év december 28-án a következő vb elején is dobott egy kilencnyilas Brandan Dolan ellen. 25 ezer angol font volt a jutalma. Adrian Lewis, alias Jackpot a 2011-es vébé döntőn vágott oda egy kilencnyilast Gary Andersonhoz rögtön a harmadik legben, amiért kapott tízezer fontot (meg a győztesnek járó 200 ezret is).

A 2013-as világbajnokságon Dean Winstenley dobott Vincent van der Voortnak egy kilencnyilast, majd ugyanezen a vébén volt a híres perfekt 17 nyila a döntőbe jutásért James Wade ellen: egy 9 nyilas leg után a következő legben is rádobott, de a kilencedik nyila célt tévesztett. Ezen a vébén 15 ezer fonton osztoztak a bravúros leget bemutató játékosok. Terry Jenkins és Kyle Anderson a 2014-es eseményen teljesítették a tökéletes leget, ám mindketten elvesztették a mérkőzést. A tavalyi, azaz a 2015-ös világversenyen ismét Adrian Lewis brillírozott, legalább is, ami a 9 nyilast illeti, mert a meccset Raymond van Barneveld ellen elveszítette. 

pe3o6z9ojhensk7h4xmdoxojbzmtt2bj.jpg

A kilencnyilasok legjei:

A legtöbb televízió által közvetített kilencnyilast az élő legenda, Phil the Power Taylor dobta, szám szerint 11-et. Érdekesség, hogy világbajnokságon ez még nem sikerült neki. A legfiatalabb játékos, aki tévékamerák előtt dobott tökéletes leget, Michael van Gerwen volt. Az akkor még 17 éves tehetség volt az első, aki a nézők szeme láttára nem két darab maximummal kezdett (174, 180, 147). Azóta a mostani világelső még 3 darab televíziós 9 nyilast adott az ellenfeleinek és nekünk. Az első tévé által közvetített verseny, amin több, mint egy darab tökéletes leget láthattak a nézők, a 2007-es International Darts League volt, ahol a jó öreg Phil Taylor és az Ezüsthátú Tony O'Shea parádézott.

A 2008-as Grand Slam of Darts versenyen James Wade megdobta első kamerák előtti tökéletes legjét, ami egyébként a legelső nem csak az Egyesült Királyságban nyomon követhető 9 nyilas volt, hála az ITV4-nek. Mervyn King 2009-ben a South African Masters versenyén dobta meg az első 9 nyilasát, és egyben ő volt az első játékos, aki európán kívül hozott össze egy ilyen leget. 2010. május 24-én, a Premier League döntőjében, Phil Taylor történelmet írt, és 2 darab 9 nyilassal "örvendeztette" meg James Wadet - aki egyébként a legtöbb kilencnyilast kapó játékos.

Az első dupla be-dupla ki tökéletes játékot Brandan Dolannek köszönhetjük, amit a 2011-es World Grand Prix-n dobott James Wade ellen. Azóta Dolan beceneve a The History Maker lett. 2014 októberében született meg ugyancsak a World Grand Prix-n az első olyan mérkőzés, ahol mindkét játékos 9 nyilast dobott James Wadenek és Robert Thorntonnak köszönhetően. Ez volt egyébként a második és harmadik dupla be- és kiszállós tökéletes leg. Mára már több, mint 200 darab 9 nyilas leg született különböző tévé által közvetített és nem közvetített versenyeken. A legtöbbet (10 körül) 2006-ban dobták.

A kilencnyilas legek pénzdíjai:

1984-ben John Lowe 102 ezer angol fontot kapott az első tévés tökéletes legért. 2013-ig a PDC 400 fontos jutalmat adott egy tökéletes legért, amit amíg nem nyertek meg, versenyenként ugyanennyivel növeltek. 2013-ban a jutalmak megszűntek. A nagyobb versenyeken működik még ez a rendszer, de a nyereményalap 5000 fontról indul és addig nő ugyanennyivel, amíg valaki elviszi. Ha ugyanazon versenyen többen is kiérdemlik, akkor elosztva kapják meg, tehát annyi felé, amennyien vannak rá. Egy kilencnyilas az idei vébén 10 ezer fontot ér, míg tavaly ez az összeg 30 ezer font volt. A lassan esedékes BDO-világbajnokságon a tökéletes legért járó pénzdíj 52 ezer angol font - mondjuk ott régóta nem született kilencnyilas.

Nők által elkövetett kilencnyilas:

Tévékamerák előtt ezidáig még nem volt női játékos, aki tökéletes leget dobott volna. Mandy Soloman volt az első női játékos, aki versenyen kilencnyilast tudhat magáénak. Soloman 1995 november 31-én, a BDO-világbajnokság selejtező körében Robert Hughes ellen írt történelmet, ugyanakkor ez volt az első olyan kvalifikáció, ahol női játékost engedtek indulni. Claire Stainsby és Glen Durrant a BDO International Openen újabb fejezetet írt a kilencnyilasok történelmébe, mert megdobták az első mix, azaz férfi-nő páros kilencnyilast. Durrant 177-el kezdett, majd Stainsby egy 180-al folytatta és Durrant kiszállt a maradék 144-ről. Ennek eredményeként Claire Stainsbyt a BDO 9 Dart Club tagjává nyilvánították, ezzel ő lett az első és eddig az utolsó női játékos, aki bekerült. Irina Armstrong állítólag - miután a Unicorn új nyílkészletet adott neki, mert a régi, amit használt kivonták a forgalomból - gyakorlás közben dobott kilencnyilast. A kilencszeres világbajnok, Trina Gulliver 2-szer rontotta el a kilencedik nyilat; először egy dupla 18-at egy kanadai versenyen, amiért 100 ezer fontot kaszált volna, majd egy írországi versenyen hibázott egy duplára, amiért pedig autót nyerhetett volna. 

Természetesen magyaroknak is sikerült már versenyen tökéletes leget produkálni. Legelőször 2001. július 28-án Jászladányban Hatos József dobta meg az első magyar kilencnyilast, majd 2009-ben Zadarban az EDU (European Dart Union) soft EB-n a nemzetek csapatbajnokságán Melisek Zsoltnak sikerült végrehajtania ezt a bravúrt.

melisek.jpg

5 komment
Címkék: sport darts 9nyil

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr248191872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2016.01.01. 02:03:40

az a fránya üvegplafon. a férfiak féltékenysége és irigysége. csak az lehet az akadálya, hogy nőnek is sikerüljön. ja meg a fizikai hátrányok. túl nehéz a nyíl

röf 2016.01.01. 09:13:16

Az idei VB eddig csupa meglepetés, de azt hiszem, Barni még egyszer nem tud úgy dobni, mint Gerwen ellen. A végső győztes Lewis lesz.....

Infamous 2016.01.01. 17:54:58

@smartdrive:
Sztem a nok nehezebb nyilakkal dobnak altalaban.

Infamous 2016.01.01. 18:01:36

@röf:
Thornton kiesesen kivul en meg nem lattam semmi meglepot.

röf 2016.01.02. 08:35:29

Lehet, szíved joga.... mondjuk pont az nem volt meglepő.
Másrészről, a legjobb négyben kettő van, aki számomra nem meglepetés, a másik kettő mákkal érkezett...
süti beállítások módosítása