9 Nyíl

Taylor és Barney a házbaaaan...

2016. július 18. 12:40 - adam_f

BetVictor World Matchplay - 3. nap (beharangozó)

A mai napon - a hátralévő négy mérkőzéssel - lezárul az első forduló a BetVictor World Matchplay versenyen. Az eddigiek alapján elmondható, hogy nagyobb meglepetés nem történt - kivéve persze James Wade és Kim Huybrechts búcsúját -, bár a mai este még tartogathat nekünk esetleg valami szörprájz-t. Hogy mit, az kiderül, ha tovább mentek...mármint lefelé.

2_5.jpg

Szóval még négy mérkőzés a mai napra, és egyből ugorhatunk a második körre. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem történhet semmi váratlan a mai estén (nem merényletre, vagy egyéb rosszaságra kell itt gondolni, bár sajnos manapság minden megeshet), úgyhogy most egy kicsit igyekszünk azoknak a kedvében járni, akik este nyomon követik az eseményeket a SkySports-on, és dobunk egy kis csontot nekik, hátha bejön az élet a Tipszmikszen.

 

Kezdjük is az elején. Az este első találkozóját a méregfogairól (és más nemes cselekedeteiről) is jól ismert Jelle Klaasen, valamint a fiatalokat még mindig kenterbeverő testfelépítéssel rendelkező Steve Beaton vívja. A hollandus a OOM szerinti 10. helyezésével automatikusan kvalifikálta magát a tornára, míg Beaton a ProTour-on elért eredményeivel érte el, hogy itt lehessen (egyébként 16 hely választja el őket a ranglistán). A Kobra eddig nem volt annyira csípős a World Matchplay-ek történetében, 2010-ben sikerült neki negyeddöntőig eljutnia, ahol - Mervyn King és Gary Anderson legyőzése után - Simon Whitlock-ba törött bele a foga. Beaton ezzel szemben egy 2001-es elődöntőt tud felmutatni, ahol a most visszatért walesi, Richie Burnett ütötte el a további küzdelmektől, szóval egy igazi ki-ki mérkőzés várható a fiatal holland és a rutinos angol között.

Kettejük párharcában jelenleg Beaton áll jobban, hiszen a tizenkilenc találkozójukból 13-at nyert az angol, míg Klaasen csak hatszor tudott győzni. Adja is magát a kérdés, hogy akkor mi dönthet kettejük között? Szerintem egy jól irányzott pillanat. Mint tudjuk, Klaasen a holland módi szerint szór, vagyis inkább a sebesség, mint a megfontoltság, bár ez annyira sohasem látszott rajta, elvégre a mostanában elért eredményei önmagukért beszélnek. Beaton pedig olyan, mint a be(a)ton, nehéz őt kihozni a sodrából, hiszen mégis csak a darts egyik meghatározó alakjáról beszélünk. A lényeg, hogy remélhetőleg egy jó mérkőzésnek leszünk szemtanúi, amelyre a hazai irodák 1,3-as (Klaasen) és 2,9-es (Beaton) odds-okat ajánlanak.

 

A következő mérkőzés két barátságos úriember között zajlik majd. A szelíd holland óriás, Raymond van Barneveld, és az északírek történésze, Brendan Dolan feszülnek egymásnak, hátha valamelyikük eljut a szivárvány végére, és megtalálja azt a bizonyos arannyal teli üstöt. Barney bácsi listáról (11. helyen), míg BD selejtezőből jutott be a tornára. Az északír eddig kétszer jutott a legjobb 16-ba (2013 és 2015), míg Barneveld 2010-ben döntőt játszhatott, ahol a tizenhatszoros vb-győztes, Phil Taylor győzte le 18-12 arányban.

A két úriember eddig tizenkét alkalommal találkozott egymással a tábla előtt, és ebből jelenleg Barney áll jobban (8 győzelem), míg Dolan négyszer tudott diadalmaskodni. Szóval, ha azt kérdezitek, én kire tennék, akkor valószínűleg azt mondanám, hogy a meccs esélyese a holland mackó lehet. Ezt pedig a rájuk tett odds-ok is megerősítik, mivel egy esetleges Barney-siker 1,1-es pénzt, míg Dolan győzelme 4,8-as javadalmat hozhat a konyhára. Igazából viszont azt mondom: várjuk ki a végét, elvégre még a papíron jobb játékosok is kifoghatnak egy kevésbé jó napot. Bár, ha Barney cukra nem lesz az egekben...

 

A Taylor...igen, már megint a Taylor! Az este "főmeccsén" ki más is játszana, mint a tizenhatszoros vb-győztes és megannyi egyéb tornagyőzelem és hasonló cím tulajdonosa, Phil "The Power" Taylor, valamint a King Kong-ra hajazó, de mégis szőrtelen (inkább szertelen) Robbie Green esnek majd egymásnak. Taylor címeit azt hiszem, felesleges lenne felsorolnom, úgyhogy csak röviden és tömören jegyezném meg, hogy a világranglistán jelenleg 3. helyen álló Erő Úr eddig 15 alkalommal emelhette magasba a World Matchplay trófeáját, míg Green eddig kétszer jutott be a legjobb 32-be. Azt hiszem, ezzel mindent el is mondtam.

A két játékos egymás elleni mérlegét Taylor vezeti két találkozóból szerzett két győzelmével, így a meccs legfőbb esélyese természetesen a tizenötszörös Matchplay-győztes, akinek győzelmére 1,05-szörös az odds, míg Green sikere - ami bevallom, meglepetés lenne, de mint tudjuk, a darts a meglepetések sportja - 6 és félszeres pénzt jelenthet a bátor mixelőknek.

 

Az első kör zárómérkőzését a fiatal - és Gary Anderson által istápolt - angol srác, Michael Smith, valamint az ausszik Varázslója, Simon Whitlock között rendezik meg. Bully Boy - fiatalkora ellenére - az előkelő 7. helyen áll a világranglistán, így nem is volt kérdés, hogy ott lesz-e a tornán, míg Whitlock - aki mostanában mintha hullámvölgybe került volna, de ne legyen igazam - a ProTour teljesítményével kvalifikálta magát a versenyre. Kettejük között eddig nyolc mérkőzés zajlott, amelyből - nem kis meglepetésre - ötöt a fiatal angol nyert meg, míg Whitlock csak háromszor tudott felülkerekedni ellenfelén. A Matchplay-en mutatott teljesítményük alapján Whitlock áll jobban, aki eddig kétszer elődöntőzött (2010, 2014), míg Smith 2014-ben a legjobb 16-ig tudta verekedni magát.

Kérdés, hogy ki tudja magát most továbbküldeni? Smith ebben az évben eddig elég kiegyensúlyozottan játszott, míg Wizard úgy gondolta, hogy kipróbálja a hullámvasutat, aminek jelenleg kicsit az aljára került, úgyhogy lehet, hogy egy győzelem most jót tenne a lelkivilágának, no meg persze a ranglistahelyezésének is, mivel ezidőtájt 13 hely választja el egymástól a két játékost - Bully Boy javára persze. A fogadóirodák természetesen a fiatalabbat tartják esélyesebbnek (1,5-ös szorzóval), de Whitlock-nak is megvannak a lehetőségei, és aki benne bízik, annak 2,25-szörös pénzt hozhat a konyhára.

 

Tehát akkor még egyszer, a mai este párosításai:

1_5.jpg 

Holnap pedig már a második körrel (a legjobb 16 között) folytatódik a varázslat, melynek párosításai a következők:

Michael van Gerwen v  Kyle Anderson
Robert Thornton v  Dave Chisnall
Peter Wright v  Ian White
Adrian Lewis v  Gerwyn Price
Gary Anderson v  Terry Jenkins
Michael Smith / Simon Whitlock v  Jelle Klaasen / Steve Beaton
Mervyn King v Raymond van Barneveld / Brendan Dolan
Phil Taylor / Robbie Green v Menszur Szuljovics
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr928897786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása