9 Nyíl

BDO kontra PDC

2016. augusztus 13. 09:40 - adam_f

Most akkor ki a "profi" és ki az "amatőr"?

A most következő kis írásom egy kis hazánkban élő dartsjátékos és szakkommentátor adta inspiráció után született meg. Török László - akit sokan az Eurosporton minden évben közvetített BDO darts-világbajnokság magyar hangjaként ismerhettek, és akit már így majdnem ismeretlenül is barátomnak mondhatok - írt nekem pár olyan magvas gondolatot, aminek következtében életre kelt ez a kis iromány. A célom nagyon egyszerű: a két világszervezet bemutatása közben tisztázni azt, hogy most igazából melyik az "amatőr" és melyik a "profi". Netán mindkettő? Vagy egyik sem? Remélem, a cikk végére választ kapunk ezekre a kérdésekre is. Írásomat természetesen nem vitaindítónak szánom, csupán kísérletet teszek arra, hogy tisztázzam a két szervezet közötti különbségeket. Ha ez esetleg nem sikerült volna teljes mértékben, akkor már most az elején is szíves elnézést kérek a kedves olvasóktól.

bdo.jpg

 

 

 

 

 

 

VS.

pdc.jpg

Ha az elejétől akarom kezdeni a sztorit, akkor egészen 1924-ig kell visszamenni, amikor - a darts népszerűségének hirtelen növekedése miatt - megalakult Angliában a Nemzeti Dartsszövetség (NDA), amely megpróbálta egységesíteni az addig még többféle táblán játszott sportot, így első körben megszabta, hogy szabványként a ma is használt Óra táblát alkalmazzák az égiszük alatt rendezett versenyeken. A szövetség nem élte túl a II. világháborút, így 1954-ig kellett várni arra, hogy újra létrejöjjön a szigetországban egy dartsszal foglalkozó szövetség. Ez lett a Nagy-Britanniai Dartsszövetség (NDAGB), amelynek elsődleges feladata az akkor még munka mellett játszó játékosok érdekének képviselete, valamint a versenyek szervezése volt.

A legnagyobb mérföldkő azonban 1973 januárjának 7. napján következett be, amikor egy bizonyos Olly Croft (aki a családi csempeburkoló vállalkozás mellett kezdett el játszani), valamint több kiemelkedő játékos közösen létrehozta a Brit Dartsszövetséget (BDO). Még egy év sem telt el, és már meg is rendezték az első World Masters tornát, 1978-tól pedig az első darts-világbajnokságot, amely azóta is, minden évben az egyik legfontosabb tornának mondható a BDO berkein belül. A mai napig a BDO minden évben 800 versenyt hoz tető alá, amivel mindenkihez eljut a darts, mint sportág.

Olly Croft is megerősítette az esetleges kétkedők számára, hogy ez az egész nem egy pillanat szüleménye volt. "Nem mondhatnám, hogy egyik napról a másikra következtek be a történtek. Két éven keresztül tárgyaltunk az előkészületekről, mielőtt megszületett a BDO. Egy országosan és nemzetközileg egyaránt a professzionalizmusáról, valamint a sportág iránti elkötelezettségéről elismert testületet kívántunk létrehozni.

_38677889_croft300.jpg

Olly Croft - a BDO megalapítója

Ez pedig egész jól sikerült...bár az első World Mastersen csak huszonketten versenyeztek, 2009-ben már közel hetven ország delegált játékosokat a tornára, arról nem is beszélve, hogy mind a férfiak, mind pedig a nők is szép számmal voltak jelen, mint játékosok. A BDO által szervezett világbajnokság pedig annak ellenére is meghatározó tudott maradni, hogy 1992-ben erős konkurenciát kapott a tőlük elszakadó PDC-től.

S ha már a PDC...

Az ő sztorijuk a 80-as évek végén kezdődött el. Ebben az időben a darts népszerűsége erőteljes hanyatlásnak indult, csupán a BDO darts-világbajnokság volt az egyetlen, televízióban is közvetített esemény. Ez a visszaesés rengeteg szponzort fordított el a sportágtól, ami így elég nagy pénzkiesést jelentett mind a szövetség, mind pedig a versenyzők számára, akik között már nagyon sokan teljes idejű játékosként keresték a kenyerüket. Odáig fajult a dolog végül, hogy 1992-ben a "Tizenhatok" néven is ismert csoport - kiválva a BDO berkeiből - létrehozta a Darts Világtanácsot (WDC). Ez a tizenhat játékos a következő volt: Phil Taylor, Dennis Priestley, Rod Harrington, John Lowe, Alan Warriner, Eric Bristow, Jocky Wilson, Bob Anderson, Peter Evison, Jamie Harvey, Ritchie Gardner, Cliff Lazarenko, Kevin Spiolek, Keith Deller, Mike Gregory, és Chris Johns

wdcbadges.jpg

Az a bizonyos megkülönböztető jelvény, amit a WDC játékosok az 1993-as világbajnokságon hordtak

A WDC a BDO-t tette felelőssé a kiválás miatt, amiért nem tudott megfelelő televíziós közvetítési lehetőségeket és pénznyereményeket biztosítani a versenyzők számára. A kiválás a két szervezet között jogi háborúhoz vezetett, így az 1993-as világbajnokság volt az utolsó, amikor A BDO és a WDC játékosai még egymás mellett versenyeztek. A WDC játékosai egy jelvény hordásával különböztették meg magukat a BDO-tól, amivel sikerült azt elérniük, hogy a BDO minden általa szervezett versenyről kizárta őket. A WDC 1994-re írta ki az első saját világbajnokságát, de a két szervezet közötti jogi huzavona csak 1997-re rendeződött, amikor is kimondták, hogy minden játékosnak meg kell adni a szabad választás lehetőségét, hogy melyik szervezethez kíván csatlakozni (ez az úgynevezett Tomlin-szabály). Viszont a WDC elfogadta, hogy a Darts Világszervezet (WDF) a világ, míg a BDO pedig Nagy-Britannia vezető szövetsége, nevét pedig ennek szellemében meg is változtatta a ma is jól ismert Professzionális Dartsszövetégre (Professional Darts Corporation). A szervezet pedig létrehozta a PDPA-t, vagyis a Professzionális Dartsjátékosok Szövetségét, amely azokat a játékosokat tömöríti magában, akik a PDC által szervezett tornákon vesznek részt. Ezek a játékosok nem vehetnek részt BDO-s versenyeken, mint ahogy a BDO játékosai sem indulhatnak PDC-s tornákon (bár 1997 és 2001 között néhányan a BDO színeiben versenyeztek a World Matchplay-en, illetve a World Grand Prix-en, de 2002-től már ezt sem engedélyezték neki). Az egyetlen verseny a PDC által szervezett Grand Slam of Darts maradt, ahol még ma is együtt játszanak a két szervezet legjobbjai (a BDO meghívásos alapon delegálhat játékosokat), és 2010-ben egyikük, a civilben asztalosként dolgozó Scott Waites meg is nyerte a trófeát.

A záróakkord 2009-ben következett be, amikor Barry Hearn, a PDC elnöke bejelentette, hogy fel akarja vásárolni a BDO-t, és 2 millió angol fontot akar beleinvesztálni az amatőr dartsba azzal a céllal, hogy egyesítse a szigetország két nagy dartsos szervezetét, de a BDO elutasította az ajánlatát, így meghiúsult a PDC vételi szándéka.

hearn3.jpg

Barry Hearn - a PDC jelenlegi elnöke

A PDC és a BDO azóta is virágzik egymás mellett, egyre több versenyt rendeznek, és nem csak Angliában, hanem Európa más országaiban, vagy - mint ahogy a PDC manapság is teszi - Ázsiában, Ausztráliában, sőt, már a Közel-Keleten is. Ezek a versenyek pedig rengeteg pénzt jelentenek mind a szövetségek, mind pedig a játékosok számára. Persze ez nem azt jelenti, hogy a BDO nem tartotta volna meg vezető helyét Európában. Ők is rengeteg versennyel vannak jelen, ahol egész szép kis summákat tehetnek zsebre a játékosok, persze azért nem annyit, mint amennyit a PDC-nél, és talán ez az egyik oka annak, hogy a BDO-t mindig "amatőr" szervezetként említik. A másik tényező pedig az lehet, hogy a játékosok egy része civil munka mellett űzi a sportot, vagy esetleg - a későbbi profi játékossá válás érdekében - csak ugródeszkaként használja a BDO-nál eltöltött éveket. Nos, nyugodtan kijelenthető az, hogy a BDO egyáltalán nem "amatőr" szervezet, hiszen náluk is rengeteg munka és idő fekszik abban, hogy tökéletesen kivitelezzenek egy versenyt. Persze még lehetnek technikai hátrányaik a PDC-hez képest, de minden évben jól látszik a fejlődés ezen a téren is. A másik dolog: a PDC-ben is vannak olyan játékosok - kis számban ugyan, de mégis vannak -, akik szintén munka mellett csinálják a sportot. Ilyen például a belga Ronny Huybrechts, aki egy kávéautomatákat forgalmazó cégnél dolgozik, vagy a gyors dobásairól is jól ismert Ricky Evans, aki benzinkutasként keresi a mindennapi betevőt, és még így is ott vannak mindketten a legjobb ötven játékos között.

Szóval a kérdésre válaszolva, amit az elején feltettünk, miszerint melyik az "amatőr" és melyik a "profi", azt mondhatjuk, hogy - saját véleményem szerint - mind a két szervezet professzionális alapokon nyugszik, profi módon gondolkodnak, és állnak hozzá a dartshoz, és meg is tesznek mindent a mai napig, hogy játékosaik mindenhol jelen legyenek, akár saját versenyekről, akár a közös megmérettetésekről legyen szó. A különbség csupán az anyagiak, valamint technikai fejlettség terén van a két szervezet között (a PDC javára), bár manapság a BDO is igyekszik felzárkózni ezen a téren is.

Remélem, hogy ezzel az írással gondolkodásra tudom serkenteni az olvasókat, és talán a rengeteg PDC verseny mellett esetleg időt szakítanak egy jó BDO által szervezett torna megtekintésére is meglátván azt a tényt, hogy itt sem "amatőr" fokon megrendezett versenyekről van szó. 

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2810407542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása