9 Nyíl

19 nap a világbajnokságig - A PDC-sztori

2016. november 26. 16:00 - adam_f

5. rész: 1998 - Új név és régi lendület

Új sorozatba kezdünk az oldalon, amelynek nem más a célja, mint hogy - a mai naptól kezdve a világbajnokság kezdetéig - minden nap górcső alá vegyünk egy évet a PDC viszonylag fiatal történetéből, és bemutassuk az eddig lezajlott világbajnokságokat a kezdetektől, egészen a tavalyi esztendőig. Részesei lehetünk annak a folyamatnak, amely során a Tizenhatok közössége kiemelkedett az árnyékvilágból, és elindult egy olyan úton, amely ma már emberek millióit mozgat meg. Megmutatjuk, hogyan fejlődött a világbajnokság rendszere 1994-től, és írunk még sok más, érdekes dologról is. Reméljük, ez a retrospektív visszatekintés sokakban felkelti az érdeklődést szeretett sportágunk iránt, és decemberben odaszegezik magukat a televízió elé, hogy minél többször hallják majd azt a szóösszetételt, amely a játék kezdetére hívja fel a versenyzőket. Szóval: GAME ON!

pdc.jpg

Új név - régi lendület:

Az 1997-es év nagy változásokat hozott a WDC életében is. Az első és legfontosabb talán az, hogy a szervezet nevet változtatott. Tette mindezt azért, mert a két szervezet (a másik a BDO volt) közötti jogi huzavona csak 1997-re rendeződött, amikor is kimondták, hogy minden játékosnak meg kell adni a szabad választás lehetőségét, hogy melyik szervezethez kíván csatlakozni (ezt az úgynevezett Tomlin-szabály-ra alapozták). Viszont a WDC elfogadta, hogy a Darts Világszervezet (WDF) a világ, míg a BDO pedig Nagy-Britannia vezető szövetsége, nevét pedig ennek szellemében meg is változtatta a ma is jól ismert Professzionális Dartsszövetégre (Professional Darts Corporation). A szervezet pedig létrehozta a PDPA-t, vagyis a Professzionális Dartsjátékosok Szövetségét, amely azokat a játékosokat tömörítette magában, akik a PDC által szervezett tornákon vesznek részt. Ezek a játékosok innentől kezdve nem vehettek részt BDO-s versenyeken, mint ahogy a BDO játékosai sem indulhattak többet PDC-s tornákon (bár 1997 és 2001 között néhányan a BDO színeiben versenyeztek a World Matchplay-en, illetve a World Grand Prix-en, de 2002-től már ezt sem engedélyezték neki). A másik nagy változás az 1948 óta megrendezésre kerülő News of the World nevű versenysorozat utolsó tornája volt, amit a háromszoros WDC vb-győztes, Phil Taylor nyert meg, a döntőben 2-0-ra legyőzve az akkor még eléggé csiszolatlan Gyémántot, Ian White-ot. Így ért véget egy közel ötven éven át tartó versenysorozat története.

news-of-the-world-darts-header-1997.jpg

Kezdet és vég - Phil Taylor először nyerte meg a News of the World történetének utolsó versenyét

Természetesen zajlott tovább az élet a most már PDC-nek átkeresztelt szervezetnél, egymást érték a különféle tornák, melyek többségét - most már egyértelmű favoritként - Phil Taylor nyerte meg. Szinte mindent behúzott, amit lehetett: Antwerp Open, News of the World, Battle of Champions és persze a már szokásos World Matchplay, amely másodszor került hozzá. A döntőben ezúttal Alan Warrinert múlta felül 16-11-re.

Phil Tayloron kívül Rod Harringtonnak és Alan Warriner-nek sikerült egy-egy tornát megnyernie, illetve a végére hagytam a legérdekesebbet: az akkor még eléggé fiatalnak számító, és a BDO-nál dobáló Raymond van Barneveld - Roland Scholten kettős hódította el a PDC páros kupáját, a döntőben a Rod Harrington - Richie Burnett kettőst legyőzve, 18-15 arányban.

A megállíthatatlan:

Az 1998-as PDC-világbajnokságra ismételten a Circus Tavern-ben került sor, mégpedig 1997. december 29 és 1998. január 4 között, mégpedig egy régi-új szponzor visszatérésével. Ugyanis a SKOL a következő öt évre megvásárolta a kizárólagos névadói jogokat, így a következő vébéket Skol World Darts Championship néven regisztrálták a történetírók. Ezen a világbajnokságon egy újabb meghatározó név debütált a PDC-nél, a kanadai Jedi, a Dartsozó Juhar, vagyis John Part, aki ugyan nem jutott tovább a csoportjából, de legalább egy győzelmet elkönyvelhetett Paul Lim ellenében. A torna összdíjazása ezúttal kevesebb volt az előző évinél, itt most 71.000 fontot osztottak el a játékosok között, ebből 20.000 lett a győztesé, 10.000 a másodiké, és 5.000 a harmadiké.

hqdefault_9.jpg

Darth Maple debütálása kicsit felemásra sikerült - győzött is, meg nem is

A nyolc kiemelt mezőnye ezúttal a következőképpen alakult:

  1. England  Phil Taylor
  2. England  Dennis Priestley
  3. England  Alan Warriner
  4. England  Peter Evison
  5. England  Rod Harrington
  6. England  Keith Deller
  7. England  Peter Manley
  8. England  Bob Anderson

A kiemeltek közül szinte mindenki hozta a kötelezőt, kivéve Bob Andersont és Alan Warrinert. Anderson másodikként, Warriner utolsóként esett ki a csoportjából, helyettük Harry Robinson és Shayne Burgess mentek tovább. Eric Bristow nem tudta megismételni a tavalyi menetelését, utolsó helyen esett ki a csoportküzdelmek után ugyanúgy, mint John Lowe, vagy Paul Lim. Cliff Lazarenko nevével nem találkozhattunk ebben az évben, mivel a jószívű óriás nem tudta magát kvalifikálni a vb-re.

1274442.jpg

Shayne Burgess-nek ezúttal sikerült kidobnia magát a csoportból - mi lett volna, ha nem Phil Taylort kapja ellenfélül?

hqdefault_1_3.jpg

Harry Robinson is csúnyán belehúzott - őt Keith Deller ütötte el a továbbjutástól

A negyeddöntőkben három sima, és egy izgalmasabb mérkőzést láthatott a nagyérdemű. Taylor, Deller és Harrington könnyedén jutott tovább, ám ennél nagyobb izgalmakat tartogatott a Peter Manley - Dennis Priestley csata. Olyannyira, hogy végül döntő szettben dőlt el, hogy "a Komisz" jutott be az elődöntőbe, bár "One Dart" Manley-nek sem kellett szégyenkeznie a teljesítménye miatt.

images_4.jpg

Peter Manley is letette a névjegyét a PDC-ben

Következhettek az elődöntők, amelyek már a szokásos forgatókönyv szerint zajlottak le. Taylor két játéknál többet nem engedett Harrington számára, és 5-2-vel abszolválta a találkozót. Priestley is könnyedén verte Keith Dellert, így ismételten Taylor - Priestley összecsapás következhetett a döntőben. Harrington pedig a harmadik hellyel vigasztalódhatott, miután viszonylag simán győzött 4-1-re Deller ellen.

A döntőben aztán megtörtént az, amire senki nem gondolt volna előzetesen. Phil Taylor nagyon, de nagyon könnyen, játékot sem veszítve győzte le 6-0-ra immáron sokadszor Dennis Priestley-t, akinek már lassan Taylor-fóbiája lehetett, hiszen zsinórban harmadszor kapott ki ellene a döntőben. Taylor ismét 100 feletti átlagot dobott (103,98), míg Priestley "csupán" 90,75-öt teljesített.

1418054139_pdc_1998_taylor.jpg

Phil Taylor boldogan nyugtázhatta a tényeket: Megvan a negyedik glóbusz is!

Sajnos erről a döntőről nem találtunk teljes videót, csak egy válogatásban akadtunk rá, amiben egymás után három vb-sikerét örökítették meg. Az utolsó az ominózus 1998-as győzelem.

A következő részből kiderül, hogy meg tudják-e állítani Taylort az ötödik trófea megszerzésében, illetve hogyan alakul a ma első ízben megemlített John Part, valamint Peter Manley sorsa. Tartsatok továbbra is velünk! Érdemes lesz...

Olvassa el a sorozat korábbi részeit is:

1. rész: 1994 - Az első lépések

2. rész: 1995 - Legenda születik

3. rész: 1996 - A Taylor-éra kezdete

4. rész: 1997 - Mesterhármas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8511832659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása