9 Nyíl

Mesteri címvédés a Mastersen

2016. december 05. 21:01 - Viking958

Korábban már beszámoltunk a magyarok eredményeiről, most következzen a Winmau World Masters televíziós szakaszának beszámolója.

A közvetítés az ifjúsági döntőkkel indult. A lányok fináléjában nem meglepő módon az angol Beau Greaves került be, míg ellenfele az orosz Veronica Koroleva volt. Izgalmas, hibákkal teli döntő volt, amit végül döntő legben az orosz lány nyert meg. A fiúk fináléjába bejutott a nagy esélyes, Justin van Tergouw, akinek vetélytársa az idei Cseh Open ifjúsági döntőse, Owen Maiden. Maidennek ezúttal sem sikerült döntőt nyernie, Justin van Tergouw 80,5-ös átlagot dobva, 4-1-re nyert.

tergouw.jpg

A férfiak a 32-es főtáblán indultak, a BDO ranglista első 16 helyezettje mellé érkezett a ’selejtező’ legjobb 16 játékosa. A 16 kiemelt közül 12 továbbjutott, azonban kiesett Martin Adams, Danny Noppert, Martin Phillips és Richard Veenstra is. A nem kiemeltek közül egyedül Jeff Smith búcsúja volt váratlan, őt Brian Dawson verte ki döntő szettben. A kiemeltek közül sima 3-0-val jutott tovább a címvédő Glen Durrant, a regnáló világbajnok Scott Waites, a korábbi világbajnok Scott Mitchell, a WDF ranglista éllovasa Darius Labanauskas, a World Trophy címvédője Darryl Fitton és az idén 6 PDC Development Tour versenyt megnyerő Dean Reynolds.

reynolds.jpg

A második kört Glen Durrant kezdte a belga Davy van Baelen ellen. Az első szett ugyan még a belgáé volt, de onnan szintet lépett a címvédő és 3-1-re nyert. A következő meccset Wesley Harms játszotta Darius Labanauskas-szal. A fordulatos mérkőzés döntő szettbe, majd döntő legbe torkollott. Harms 3db 140-nel kezdte, amivel eloszlatott minden kérdést és továbbjutott a negyeddöntőbe. Az írek meglepetésembere, John O’Shea folytatta a menetelését, miután egy újabb kiemeltet búcsúztatott. Martin Adams után Brian Dawson sem jelentett akadályt, 3-1-es győzelme a 8 közé repítette. A következő mérkőzést Jim Williams játszotta Jamie Hughes ellen. Hughes hozta az első szettet 0-1, majd Williams egyenlített: 1-1, aztán 1-2, 2-2.. döntő szett. Williams ugyan mindhárom legben dobhatott a duplára, azonban csak 1-szer találta el, így Hughes jutott a 8 közé.

Kiley Edmunds a másik meglepetés ember, idén megnyerte a Canadian Opent, majd itt végigjutva a selejtezőn, az első TV-s napon megverte az egyik nagy esélyest, Danny Noppertet. A 16 között a Veenstrát verő Alan Soutarral találkozott. 2-2-ig fej-fej mellett haladtak Soutar húzta be a 4. szettet, majd a döntő szettben is parádésan dobált, de Edmunds dobott egy 78-as, majd egy 76-os kiszállót és ezzel életben tartotta Kanada reményeit a tornagyőzelemre. Újabb mérkőzés dőlt el döntő szettben, Mark McGeeney csapott össze Scott Waites-szel. Parádés formában játszottak mind a ketten, a második szettben például 106 felett dobáltak és a meccs összátlaga is 95 körül alakult. McGeeney ellépett 2-0-ra, majd Waites az ellenfél hibáinak és a saját pontosságának köszönhetően egyenlített. Jött a döntő szett, és végül a döntő leg, amit ellentmondást nem tűrően húzott be Mark és jutott a 8 közé. Utolsó két meccsünk már simábbra sikeredett. Fitton nyert az ifjú Reynolds ellen gond nélkül 3-0-ra, és Mitchell is hozta az elvárhatót, Geert de Vost verte le 3-1-re.

sott_mitchell_2015.jpg

Az utolsó napon a negyeddöntőket Durrant és Harms összecsapása nyitotta. Harms ugyan vezetett 2-0-ra és 3-1-re is, végül a címvédő 4-3-as összesítéssel jutott a 4 közé. Ahogy a meccs után a twitteren fogalmazott: „A jobb játékos esett ki, de nekem is voltak már ilyen vereségeim ezen a színpadon” – gondolhatott itt tavalyi VB negyeddöntőjére vagy a két évvel ezelőtti VB elődöntőjére. Az ír John O’Shea szárnyalása is véget ért, Jamie Hughes végig uralta a párharcot és végül 4-2-re meg is nyerte. Kiley Edmunds menetelését is itt törték meg, az angol McGeeney jól játszva nyert 4-2-re. A negyeddöntő utolsó párosítása igazi csemege, Darryl Fitton – Scott Mitchell. Néhány hete a Cseh Open elődöntőjében már összecsaptak, akkor Fitton nyert 5-3ra, most Mitchell került ki győztesen, 4-1 lett a végeredmény.

harms.jpg

Az elődöntő sokak örömére, de Jamie Hughes bánatára elhozta a Glen Durrant Show újabb kiadását. Durrant szinte ellenállhatatlanul játszott, egészen elképesztő 119 feletti tömeget és 99,53-s összátlagot dobva verte Jamie Hughes-t 5-0-ra. Elődöntőben ilyen magas átlagot 5 éve dobtak utoljára, akkor Waites és Adams is 100 felett dobott. Mérkőzésünk színvonaláról sokat elmond, hogy mindössze egy 7 körös volt, de volt egy 10, egy 11 és egy 12 nyilas leg is.

A másik elődöntőt Mark McGeeney és Scott Mitchell vívta meg. A világbajnok kicsit beragadt a rajtnál, így McGeeney el tudott lépni 3-0-ra, majd Mitchell nyert sorozatban 5 leget - amiből 4 darab 5 körös volt -, ezzel feljött 3-2-re, de itt elfogyott a lendület és Mitchell játéka visszaesett a meccs eleji szintre, McGeeney pedig köszönte szépen a lehetőséget és az utolsó 4 leget remek játékkal behúzta. 5-2 lett a vége, ez pedig azt jelenti, hogy Mark McGeeney életében először Major döntőt játszhat.

mcgeeney.jpg

Duzza vs Gladiator, azaz Glen Durrant–Mark McGeeney. Mindenki azt hihette, hogy Durrant lemossa a pályáról McGeeney-t, de nem így indult a döntő. Duzza döcögős rajtot vett, ám a Gladiátor ezt nem tudta kihasználni, az első 3 szettben 14 nyilat rontott el a duplára, ami nem maradt büntetlenül, 3-0. A 4. szettben Mark megdobta első kiszállóját, de Glen hozta mindkét kezdését, így már 4-0-ra vezetet. Számoljunk csak egy kicsit,Harms még 3-1-re vezett Durrant ellen a negyeddöntőben, azóta 3+5+4, azaz 12 szettet nyert Duzza zsinórban, elképesztő! A 13. már nem lett meg, McGeeney megtörte a jeget, egy gyenge szettet sikerült megnyernie, ezzel megvan a szépségtapasz, 4-1! Itt elmentek egy rövid szünetre az urak, majd a visszatérés után Duzza azonnal dobott egy 11 nyilast, hogy a Gladiátor tudja, mi a rend. A szett is meglett végül, 5-1. Ilyen állásnál az ember általában már nem sok reményt fűz a fordításhoz, és az esélytelenek nyugalmával kezd el játszani. Mark McGeeney is ezt tette, saját maga két legjobb szettjét produkálva szépített 5-3-ra és a 9. szett első legjét is meg tudta nyerni. Ekkor azonban Duzza felváltott hatosba, dobott egy 148-as, végül egy 100-as kiszállót és Glen Durrant ezzel megnyerte a 2016-os World Masters döntőjét 6-3 arányban!

A World Masters 1974 óta íródó történetében Eric Bristow, Bob Anderson, Martin Adams és Stephen Bunting után ő az ötödik, aki meg tudja védeni a címét.

 js53964811.jpg

A hölgyek versenye talán a várt színvonal alatt maradt, Lisa Ashton és Deta Hedman sem úgy dobált, ahogy azt tőlük megszoktuk. Ashton a negyeddöntőben ki is esett a kiválóan játszó Vicky Pruim ellen. Trina Gulliver egy gyenge meccsen múlta felül Aileen de Graafot, míg az idén a semmiből felbukkanó Maria O’Brien meglepetésre legyőzte Anastasia Dobromyslovát, Deta Hedman pedig az Ihász Veronikát legyőző Corrine Hammondon jutott túl.

Az elődöntőre Vicky Pruim nem tudta átmenteni remek formáját, egy gyenge meccsen kapott ki a 10-szeres világbajnok Trina Gullivertől 1-4-re. Ugyanezt mondhatja el Maria O’Brien is, ő a 3-szoros VB döntős Deta Hedmantől szenvedett vereséget ugyancsak 1-4-re.

Jött a döntő: Deta Hedman – Trina Gulliver. A meccs eleje rémisztő gyenge lett, nem elég, hogy a tömeg sem jött, még a kiszállózás is nehézkes volt, végül Gulliver tudta behúzni az első 3 leget (mindhárom 9 körös volt). Ekkor az átlagok 57 pont környékén álltak!! Hedman próbált éledezni, de ez csak arra volt elég, hogy a saját játékait hozza, Gulliver kezdéseinél a duplákkal továbbra is szenvedett, így egy döntőnek nem méltó színvonalú találkozón 5-2-re nyert Trina Gulliver. 11 év után sikerült újra elhódítania, immáron hatodszorra a World Masters kupáját!

winmau_world_masters_finale_2016_gulliver_durrant_gross.jpg

Kicsit több, mint 1 hét van hátra a PDC világbajnokság rajtjáig, de addig sem maradunk darts nélkül. A BDO elitje a hétvégén a hollandiai Zuiderduinban gyűlik össze a Finder Darts Masters –régi nevén Zuiderduin Masters­– alkalmával. A hét folyamán beszámolunk a sorsolásról, majd a jövő hét elején érkezik a beszámolónk a versenyről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr5212026053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása