9 Nyíl

Fókuszban a nyílmesterek (5. rész)

2017. december 09. 09:00 - Denis Potvin

2018 William Hill PDC darts-világbajnokság: Játékosmustra

Amikor az első dárda elrepül az Alexandra Palace-ban, pont akkor lesz kétéves a blogunk, amely mostanra már kissé ki is nőtte magát. Úgy látunk hozzá a 2018-as évnek, hogy a már meglévő profizmusunkat elővéve prezentáljuk nektek a világbajnokság eseményeit. Tavaly is sikerült egy elég komoly (23 részes) sorozatot elétek tárni a PDC történelemkönyvéből, most pedig úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek azt a 72 játékost, aki december 14-től kezdve veszik birtokba az AllyPally színpadát. Sorozatunk ötödik részben következzenek azok a játékosok akik az Order of Merit, azaz a világranglista alapján a 25-32. helyen állnak.

wk-darts-williamhill-e1480587323108.jpg

Steve Beaton (Anglia)

beaton_1.jpg

Az igazi régi motoros, a Bronz Adonisz, ahogy magát nevezi a Coventry városából származó, áprilisban az 53. életévét betöltő játékos. Időtlen idők óta, egészen pontosa 1972 óta űzi a sportot és tényleg sok mindent elért már életében. Volt világranglista első, 1996-ban BDO világbajnok, BDO World Masters-győztes 1993-ban. A PDC-ben elődöntőt játszott a 2001-es World Matchplay, a 2004-es World Garnd Prix és 2010-es Grand Slam döntőjében. Jelenleg 25. helyen áll a világranglistán.

2002 óta egyszer sem hiányzott a PDC-világbajnokságról, 2002-ben és 2004-ben a legjobb 16-ba jutott. Az elmúlt években viszont rendre elvérzett az első, vagy a második körben, azaz a vb-n nem képes kimagaslót nyújtani. Ebben az esztendőben két nagyon fontos momentuma volt. Egyrészt megnyerte Wiganban a 13. Players Championshipet, másrészt pedig az április, PDC German Open angol kvalifikációján odavágott egy kilencnyilast. Az ír William O’Connor lesz az ellenfele az első fordulóban.

Cristo Reyes (Spanyolország)

darts-world-darts-championships-cristo-reyes-reyes-darts-reyes-spanish-darts-cristo-reyes-spain-549133.jpg

A 30 éves spanyol az elmúlt három évben jutott el a legjobbak közé, azóta a PDC tagja és három év alatt a 26. helyig küzdötte fel megát. Három éve 154 induló közül megnyerte az Iberian Qualifiert a 2015-ös világbajnokságra, ő volt az első spanyol, aki eljutott az Ally Pallyba, és hihetetlen menetelést rendezett. Christain Perez ellen 4-0-val kezdett a selejtezőben, majd 3-2-vel kiverte Wes Newtont, 4-3-mal Kevin Paintert, végül a később világbajnok Gary Anderson állította meg. Egy évvel később, az első körben búcsúzott Newtonnal szemben.

2015-ben szerzett Pro Tour Cardot, pályafutása során kétszer is kilencnyilast dobott, egyszer a korább Premier League-szereplő Robert Thornton ellen a Playets Championshipben. Volt már száz feletti is átlaga is, az elmúlt három évben folyamatosan vb-résztvevő, tavaly Michael van Gerwentől kapott ki a második körben. Érdekes meccs lesz a z idei vb-meccse, hiszen éppen honfitársa, a nemzetközi selejtezőből feljutott Antonio Alcinas lesz az ellenfele. Két spanyol lesz a vb-n, az egyik ki fog esni.

Justin Pipe (Anglia)

justinpipe_2694414.jpg

2010-ig favágóként dolgozott, és bár nem favágóként bánik a nyilakkal sok türelem kel ahhoz, végignézzük a dobásait. Az élmezőny talán legfurcsábban dobó, a dobásait alaposan meggondoló játékos így is ott tud lenn a világ legjobb harmincában, most a 27. helyen kvalifikálta magát, pedig pályafutása során soha nem nyert igazi komoly versenyt, bár World Grand Prix-n elődöntős, a Players Championship döntőben pedig háromszor is a legjobb négy részvevője volt.

2011 óta állandó résztvevője a világbajnokságnak, de a harmadik körnél tovább még egyszer sem jutott. Tavaly Chris Dobey-tól kapott ki az első meccsén, rengeteg versenyen indult idén, különösebb eredmény nélkül, a Players Championship 17. állomásán elért negyeddöntője talán a legjobb, ekkor Kim Huybrechts ellen is nyerni tudott. Most majd egy selejtezős győztese ellen kezd, aztán jöhet neki a Phil Taylor-Chris Dobey meccs győztese, nagy menetelést idén sem jósolunk.

Robert Thornton (Skócia)

thornton_1.jpg

A mindig bosszús Thorn kicsit eltűnt a szemünk elől, amióta 2016-ban kiszállt a Premier League-ből. A 34 éve dartsozó skót a BDO-ban kezdte, aztán 2008-ban csatlakozott a PDC-hez. Hogy nem akárkiről beszélünk, bizonyítja, hogy négy éve ő nyerte a World Grand Prix-t, előtt pedig 2012-en a UK Opent. A BDO-ban World Masters győztes volt. Az elmúlt két év valahogy nem sikerült neki, kezdődött azzal, hogy 2016-ban, az első körben kiesett a vb-ről, Alan Norris ellen. Aztán a Premier League sem sikerült neki, a 2017-es sorozatból már ki is maradt.

Az idei karrierjét úgy kezdte újjáépíteni, hogy a The Mastersen negyedöntős volt, de aztán hosszú ideig csak a kudarcok. A Players Championshippen aztán jöttek az eredmények, a 9. állomáson döntős volt (Gerwentől kapott csak ki), majd 13-on negyedöntőzött, a 14-en pedig az elődöntőig jutott. Au októberi World Grand Prix-n pedig Kim Huybrechtset és Dave Chisnallt is legyőzve a negyeddöntőig jutott. A vb-n egy selejtezős ellen kezdhet, de aztán a Mensur Suljovic-Kevin Painter meccs győztese jön neki. Szerintem megint nagyon bosszús lesz.

John Henderson (Skócia)

john-henderson_1.jpg

Egy másik skót, a Felföldi (Highlander) becenévre hallgató John Henderson a PDC-ben kezdte, aztán 2004-ben alább adta és a BDO-ban versenyzett, ahonnan 2011-ben tért vissza a legjobbak közé. Kisebb Openeket megnyert, de az idei World Grand Prix-elődöntő élete legjobb eredménye. Mar csak azért is, mert elég veretes a legyőzött ellenfelek sora: Michael van Gerwen, Alan Norris, Raymond van Barneveld. A European Touron és a Players Championship-en elért öt negyeddöntője repített ilyen magasra, a világranglista 29. helyére. 2012 óra – egy év megszakítással – mindig vb-résztvevő, de a második körbe eddig csak egyszer jutott el. Még 2014-ben, amikor nem kellett első kört játszani, igaz a másodikban Dave Chisnall ellen tudott nyerni, de aztán Mark Webstertől kapott ki.

Mark Webster (Wales)

mark-webster.jpg

Attól a Mark Webstertől, aki most a kiemelési listán éppen egy hellyel áll Henderson mögött.A walesi a 30. helyre küzdötte fel magát idén a világranglistára. A Pók még fiatal, de már nyolc éve a PDC tagja. Ezt annak is köszönheti, hogy a 34 éves játékosban tisztelhetjük 2008 BDO-világbajnokát. És milyen bravúrral kezdte PDC-s karrierjét. 2010-ben, a PDC-vb-n három ellenfelét (Mark Walsh, Peter Manley, Co Stompé) is legyőzve az elődöntőig menetelt, ahol aztán Phil Taylor állította meg. Azóta a legkomolyabb sikere a 2015-ös World Grand Prix döntő (Gerwyn Price-szal), illetve az idei World Cup of Darts elődöntő.

A legutóbbi vb-n Mensur Suljovicot verte ki, de aztán Daryl Gurneytől kapott ki. Idén a fent említett páros-vb-n kívül az egyik Players Championshipen sikerült a legjobb nyolcba kerülni. A vb-n nincs könnyű ága, ha a selejtezős ellen hozza első meccsét, szinte biztos, hogy Gary Anderson jön.

Jonny Clayton (Wales)

jonny-clayton.jpg

Összesen négy walesi dartsos van a mezőnyben, Price, Webster és a PDPA-selejtezős Jamie Lewis mellett Clayton a negyedik. Ő még csak két éve PDC-tag, előtt hét éven át a BDO-ben szerepelt, de olyan különlegesen nagy eredményt nem tudott felmutatni, 2015-ben, a Qualifying Schoolban szerzett Pro Tour kártyát és szépen elkezdte gyűjtögetni a pontokat (fonokat) a legjobbak között. Két éve nem jutott el a vb-re, tavaly Ian White-tal szemben esett ki. Főleh a Players Championship és a European Tour selejtezőiben próbált szerencsét az idén. Négy negyeddöntő után megnyerte a 22. PC-t, amely (a többi eredményét is figyelembe véve persze) ilyen magasra, a 31. helyre repítette. A sikere során olyan áldozatai voltak, mint Terry Jenkins, Rob Cross, Darren Webster, és a döntőben James Wilson, akiről mindjárt szót is ejtünk.

James Wilson (Anglia)

jameswilson.jpg

Azét is, mert ő volt a 32. helyezett a PDC Order of Meriten, amely még kiemelést ért, és nem kellett semmiféle selejtezőt játszania. A 45 éves angol a BDO-ban komoly sikereket ért el, volt vb-negyeddöntős és 2014-ben a World Darts Trophyt, egy évvel korábban pedig a Finder Masterst nyerte meg. 2015-ben csatlakozott a PDC-hez, természetesen ő is a Qualifying Schoolban szerzett indulási jogot. A tavalyi vb-n egyből kikapott Kim Huybrechts-től. Idén a Players Championshipen elért eredményei hozták fel őt ilyen kellemes helyzetbe, mert kiemelt , de iszonyúan nehéz dolga lesz. Különösen kíváncsiak vagyunk az első meccsére, mért éppen az általunk is sokat emlegetett Krzysztof Ratajski lesz az első ellenfele, és ha nyer, akkor jön Michael van Gerwen. Ratajski ellenire azért vagyunk különösen kíváncsiak, mert ad egy képet, hogy körülbelül hol tart most a közép-európai darts. Izgalmas lesz.

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr7613457939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása