9 Nyíl

Öntsünk tiszta vizet a pohárba - 1. rész

2018. augusztus 12. 22:39 - Denis Potvin

Az elmúlt hetekben elég nagy vihart kavart a magyar darts életében a szövetségi kapitány lemondása, aztán az új megválasztása, aztán a kerethirdetés, majd a lemondás. Mindenki, aki ebben egy picit is benne van, osztotta az igazságokat, amiket mi sem ismerünk, vagy talán senki sem, vagy csak féligazságok vannak. Tiszta vizet kell önteni a pohárba, hogy nagyjából képbe legyünk egy kicsit is, hogy megismerjük a tények. Ezért aztán megkértük Bereczki Bélát, a Magyar Darts Szövetség sportszakmai igazgatóját mondja el véleményét. Viszont megkértük a másik oldalról Vereczkey Lajost is, a PDC Europe kelet-európai megbízottját, mint az előző szövetség egyik prominens emberét (még ha nem is volt benne a leváltott szövetségben, de jól ismeri a munkájukat), hogy reagáljon. Ha reagál, azt egy másik cikkben tesszük közzé. Tehát, akkor kérdezz-felelek, első körben Bereczki Bélával.

logoeb.png

 - Márciusban vettétek át az elnökséget. Mi volt az, amit elsőként megfogalmaztatok magatok előtt?

- A Magyar Darts Szövetség új elnöksége által megbízott „sportszakmai igazgató” vagyok, az elnökségnek nem vagyok a tagja. Az új, közgyűlés által megválasztott elnökség - ami 2018 áprilisában kezdte a munkáját - április 4-i határidővel bízott meg ezzel a feladattal.

- Eltelt öt hónap. Az előző elnökségtől hogyan sikerült átvenni az ügyeket? Mit láttatok, milyen célokban gondolkodtatok?

- A váltás nem tűnt bonyolultnak: dr. Váczi István helyett dr. Pálvölgyi Szilas lett az alelnök, Ziegenhám Medárd helyett Kiss Imre került be az elnökségbe, a megüresedett helyekre pedig Polgár Tibort és Mazzag Lászlót választotta be a közgyűlés. Az izgalmasan eltelt 4 és fél hónap alatt sikerült egyfajta munkamegosztást kialakítani: május végétől Csiza Márton személyében egy tehetséges fiatal főtitkárral is erősödtünk. A fő feladat természetesen a szeptemberi EB sikeres megrendezése, amiről így hat héttel a nyitónap előtt elmondható, hogy egyelőre teljes a siker: 38 ország nevezett, amiből 34 női csapatot is indít, ilyen magas létszámú EB még nem volt a WDF történetében. Az EB előtti napon helyt adunk egy konferenciának is, hiszen a világszövetségre is nagy feladatok várnak. A sportág nézettsége, elismertsége nagyot nőtt, lépést kell tartani a megnövekedett igényekkel. A magyar szövetség nagyon jó példákkal jár elől, gondolok itt mind a sportágfejlesztési elképzelésekre, mind a tiszta, dopping nélküli játék bevezetésére.

- Az előző kapitány, Ziegenhám Medárd hirtelen lemondott. Pont akkor, amikor keretet kellett volna hirdetni az EB-re. Meglepett?

- Van akit meglepett, van akiket nem… A szövetségi kapitányi poszt - mint minden sportágban - nagyon kényes feladat. Választott funkció, tehát a közvélemény erősen kritizálja, még akkor is, ha vannak sikerek, amelyek „betakarják” a vélt vagy valós problémákat. Aki ilyen feladatot vállal, annak illik sértődés nélkül felállnia vagy tudomásul vennie a felállítását.

- Milyen megfontolásból esett Kövesdi Andreára a választás, mint megbízott kapitány?

- Az elnökség döntött így, - nem titok, hogy az én nevem is szóba került. A megbízatása az EB végéig szól, nem irigylem. Sokak véleményét kikérte, de Kövesdi Andrea határozott egyéniség, régi „szakmabeli”, egyedül döntött a csapattagok személyét illetően, és nem volt könnyű dolga.

- Mennyire segített az új kapitánynak az elnökség a válogatott keret kialakításában?

- Az új kapitány Ziegenhám úrtól örökölt egy keretet - nyolc férfi és nyolc női játékos alkotta -, abból jelölte ki a négy-négy játékost - tulajdonképpen 48 órája volt rá -, akik az egyéni, páros és csapatversenyen majd játszani fognak. Hangsúlyozom még egyszer, a jelenlegi elnökség tagjai nem befolyásolták és nem is véleményezték, egyszerűen, ahogyan illik elfogadták a döntését.

- Miért nem került be első körben Székely Pál a válogatottba?

- Anélkül nem lehetne a játékosok között dönteni, hogy ne értékelném az eddigi mutatóikat. Ha én állítottam volna össze a csapatot, akkor megtenném, de így se pro, se kontra nem érvelnék. Akkor sem tettem, amikor az előző kapitány válogatott, és most sem teszem. Ez a mindenkori kapitány gondja és felelőssége, valamint - remélhetőleg - a dicsősége is.

- Kovács Patrik lemondta a válogatottságot. Publikus-e, hogy mi állt az indoklásában?

- Patrik az egyik fiatal tehetségünk, aki előtt szép dartsos jövő áll. A személyes indokokat nem értem - ő nem mondja el. Sajnálom, mert nem szokványos válogatottságot lemondani, majd talán az őt körülvevő edzők-klubvezetők megindokolják ezt helyette is. Jó lenne, ha ez nem okozna törést a fiatalember játékában, hiszen ez egy kitörési lehetőség lett volna számára is.

- Mi a véleményed arról, ahogy a volt elnökségi tagok publikálják a véleményüket az új válogatottról?

- Mindenkit arra biztatnék, hogy a válogatott összeállítását - a kimaradók személyét is - ne kritika, hanem megbecsülés illesse. A keret tagjának lenni is nagyon-nagy bizalom! Akkor segítjük őket igazán, ha a hátralévő szűk másfél hónapban csak a játékra koncentrálva tudnak felkészülni. A darts - mint tudjuk - az egyik leginkább mentális felkészültséget is igénylő versenysport. Jó lenne, ha ezt mindenki szem előtt tudná tartani!

- Kaptatok-e segítséget a volt elnökségtől arra, hogy az Országos Bajnokság, vagy a budapesti Európa-bajnokság sikeres legyen?

- Hogyne, hiszen a versenyszínhely és a szállodafoglalás tekintetében nem is történt változás. Voltak szerződések és megállapodások, amelyek ugyan nem aláírt, de letárgyalt formában rendelkezésre álltak. A munka úttörő részét az előző elnökség megtette - megszerezte a rendezés lehetőségét -, de a munka dandárja a jelenlegi szervezőbizottságra, az irodára és az elnökségre hárul.

- Azt hallottam, hogy az állam 40 millió forintot biztosított az Európa-bajnokság zökkenőmentes rendezésére. Igaz-e, hogy ezt a pénzt a szövetség már elköltötte? Igaz-e az az állítás, hogy mondjuk Glen Durrant-nek az 56-os villamossal kell majd utaznia a vb helyszínére?

- Ezért is jó, hogy elmondhatom: annak köszönhetően, hogy az állam anyagilag is jelentős támogatást ad a rendezvényhez, a szövetségnek nem kell hiteleket felvennie az előzetes kiadások fedezéséhez. Az anyagi helyzet rendben van, - köszönhetően ez a támogatóknak is - tehát egy minden tekintetben sikeres EB elé nézünk. Az angol csapat nem a szövetség által ajánlott csomagdíjat fogadta el - a nevezett országok kétharmada viszont igen -, így jelenleg nem tudom, hogy Scotty Mitchell és Deta Hedman hogyan közlekedik majd a versenyszínhely és a szállása között. Glen Durrant-et nem nevezte a szövetsége, biztosan megvan az indok arra, hogy miért nem. Ennek ellenére lesz jó néhány, a televíziós közvetítésekből is ismert sztár, aki ha nem ül taxiba és nem kér külön transzport lehetőséget, akkor a támogató által kedvezményesen megvásárolható Budapest Kártyával kb. hat perc alatt fog odaérni a verseny színhelyére a szállodájából. Ez egyébként a csomagdíj része, nem pluszköltség, opciós lehetőség!

- Igaz-e az, hogy a Sport TV közvetítette volna az EB-t, de az előző elnökség lemondása miatt a Sport TV is visszalépett? Lesz-e közvetítés az EB-ről?

- Most már elmondhatom: lesz közvetítés, az M4 műsortervében benne vagyunk, az egyeztetések folynak: minden döntő képernyőre kerül, a szombat délelőttiek és kora délutániak élő egyenes adásban, az esetleg későbbiek pedig csúsztatva. Jól haladunk a tárgyalásokkal abban a tekintetben is, hogy a szövetség egyéb fontos eseményei is képernyőre kerülhessenek, de erről még korai jelen pillanatban beszélni, mi bizakodunk… A korábbi elnökség sem a Sport TV visszalépésében sem az új lehetőség kidolgozásában nem játszott szerepet, a feltételezés is „sántít”.

- Az egyik elnökségi taggal beszélve azt az információt kaptam, hogy az első cél a szövetség üvegtiszta anyagi működése. Ez felveti azt a lehetőséget, hogy az előző elnökség nem így működött. Erről mi a véleményed? 

- Igen, ez is fontos dolog és ránk váró feladat. Meggyőződésem, hogy az üveg eddig is tiszta volt, csak a kommunikációs hiányosságok miatt lett homályos. Az új elnökségben vannak most hárman is - Filyó Tibor, Polgár Tibor, Kiss Imre -, akik nagy erőkkel és megítélésem szerint nagyon jól végzik a munkájukat abban a tekintetben is, hogy ez a kép mindenki számára, tiszta és világos legyen. Zárójeles gondolat, hogy azt azért tudomásul kell venni, hogy egy támogatói szerződést nem lehet a közösségi média nyilvánossága elé tárni. Már most sokkal jobban működik a tájékoztatás, és ezt a klubok, valamint a blogokat, beírásokat olvasók is érezhetik.

- Mennyi időre van szükség, mire sikerül megértetni a magyar darts közösséggel, hogy ez az arculat, ami most az elnökséget jellemzi egészen más és építő jellegű, mint ami volt? Milyen eszközöket használnátok fel ehhez?

- …és hogy mit tervezünk: szeretnénk a sportág fejlesztésére kapott támogatásokat maximálisan kihasználni, valamint ennek segítségével a szövetség taglétszámát is tovább növelni. Most sem állunk rosszul: van 62 egyesületünk, több mint 1500 tagsági kártyával rendelkező sporttársunk és sok ezer játékostársunk. Őket akarjuk maximálisan kiszolgálni. Olyan versenyrendszert alkotni, ahol a sportolni vágyók és a hobbijátékosok is megtalálják a lehetőségeiket. Támogató segítségével formálódik az „amatőr” verseny és versenysorozat. Ebben óriási potenciál van a szövetség számára is! Az ifjúsági versenysorozat népszerűsége rohamosan nő, a gyerekek tömegével akarnak bekapcsolódni a versenyekbe, már most késében vagyunk az edzőképzés tekintetében. A terv szerint jövőre egyetemi szintű edzőképzés indul, hasonlóan a többi célzós-ügyességi sportághoz. A „profijainkat” itthon is minőségibb versenyrendszerben kell játszassuk - steel és soft szakágban egyaránt -, mert most egy kicsit megrekedni látszik a fejlődés. Ne feledjük: nekünk magyaroknak eddig is voltak ifi eb és vb bajnokaink - Tax Tibor, Fekete Nóra, Bódi Orsolya és még mások is -, akik valahol megálltak, de még róluk sem mondtunk le. Most is vannak - neveket direkt nem mondok, de nagyon bízunk bennük!

5 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr2214177281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Gamer 2018.08.29. 23:19:26

Na mi újság manusok? Lassan eltelik három hét és még mindig nincs válasz.
Elárulom! Nem is lesz.
Veletek is csak azok állnak szóba,akik mellett le tettétek a voksotokat.
Ha már ekkora "újságírók" vagytok,miért nem mentek oda az érintett személyekhez(mind két oldalon) és kérdezitek meg őket.
Én gondolom mi lehet az ok. Pont leszarnak titeket!
Jó lenne,ha először felkészültök,utána jártok,megkérdeztek minden érintettet,aztán ha van belőle anyag akkor kezdtek el cikksorozatot írni.
Mert így most lett egy egyrészes "sorozat"!
Bravó

Denis Potvin 2018.08.29. 23:23:56

@The Gamer: Szevasz Manusz (mert így mondják, de mindegy)
Nem lesz, tény
Mellettünk senki nem tette le a voksát, mert mi semmilyen választáson nem indultunk.
Figyelj, Manusz. Megkérdeztük a másik oldalt és nem akart reagálni.
Lehet, sőt valószínű, hogy pont leszarnak minket.
Felkészülten kérdeztünk, de nekünk az a dolgunk és kérdezzünk és aztán a választ közreadjuk.
Nem zártuk le a válaszadás lehetőségét sem. Szerintem nem cikksorozatot sem akartunk írni ebből manuszkám, de köszi a dicséretet. További szép napot
Manusz

Denis Potvin 2018.08.29. 23:36:17

@The Gamer: Még egy keresetlen gondolat. Én vállalom a nevem. Csizmazia Zoltán vagyok. Ennek a blognak a főszerkesztője. Én Vereczkey Lajost kérdeztem meg, hogy akar erre reagálni. Ő elmondta, hogy miért nem. De megkért, hogy ne mondjam el, mit mondott. Ha akarod kérdezd meg tőle. Én értem azoknak a frusztrációját, akik nincsenek benne az új szövetségben és ettől frusztráltak, de ezek a fekete képpel illusztrált név nélküli okoskodó baromságok legalább annyira gázok, mint a hozzászólás is. Ha akarod kedves The Gamer, névvel írd le a hozzászólásod és ha ez elviseli az etikai szabályait, simán közre is adjuk, már ha tudsz érveket felhozni, mert a gyalázkodásokból elég volt.

The Gamer 2018.08.30. 20:32:58

@Denis Potvin:

Szevasz Zoltán!

Erősen félre értettél valamit!
Nem akartam senkit becsmérelni,megsérteni.Annyit szerettem volna tudni,hogy hol tart a dolog.Lehet,hogy egy kicsit elragadtam,-ezért elnézést kérek-,de senkit nem akartam bántani.
Pontosan azt kellett volna leírni,-talán kicsit bővebben,kiszínezve-,amit a kommentedben leírtál.
Az lett volna a 2.rész.
Mert akárhogy is nézzük,ez egy blog!Itt lehet ilyet,ez nem egy újság.
Ettől függetlenül jó,érdekes.Én innen sok információt kapok!

Más! Mivel régóta Németországban élek,ezért szeretnék elnézést kérni,hogy nem tudom hogyan is írjuk a manusz szót.Továbbiakban az esetleges helytelen fogalmazásért és helyesírási hibákért.
Habár,ez van nálatok is.

Tisztelettel: Koós Gábor

U.i.:
Ha esetleg érdekel még valami akkor ezen az email címre írhatsz:
koosgabor@outlook.hu

(mert én ezt is felmerem vállalni)

Denis Potvin 2018.08.30. 21:33:40

@The Gamer:

Kedves Gábor,

Mi. Én. Sosem akarunk semmit bántani. Nem ez a célunk. Senki mellett nem törünk lándzsát, hiszen nem is ez a feladatunk. Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba, de nem egyszerű. Érvek és ellenérvek, sértődöttségek és megbántódások, és sok minden feszül még egymás mellett. Szeretem a dartsot és mindenkit, aki ezért egy icipicit is tesz itthon. Nehéz ügy, bár egy-egy ilyen versenyen iszonyú jó a hangulat, amiből nem jönnek át a bajok. Szóval. Az a fajta felső kör, akiknek ezért még többet kellene tenni eddig nem mozgolódtak. Remélem fognak. Nem tudom. Én azért csináltam ezt a blogot is, hogy legyen egy olyan fórum, ahol mindenki kiadja magából, de bántsunk mást. Ez az alap. És erre törekszem. Tudom, sokszor és sokan érezhették, hogy bántás volt egy-egy cikk, de azoknak éppen az volt a lényege, hogy igenis beszéljünk róla. Megoldani a problémákat nem én fogom, csak felszínre hozom és abban mindenki biztos lehet, hogy mindig felszínre fogom hozni.
süti beállítások módosítása