9 Nyíl

James Wade 29 hónap után ismét a csúcson

2018. október 29. 00:24 - Dart Major

Unibet European Championship - Dortmund - negyedik nap (összefoglaló)

Eljött a vasárnap és ezzel elérkeztünk a European Championship záró napjához. Érdekes és sok szempontból tanulságos a verseny. Kiderült (nem először), hogy MvG is verhető, kiderült, hogy olykor jó átlaggal sem lehet nyerni. És sajnos kiderült, hogy Dortmundban nem tudnak viselkedni a nézők és ehhez a mérkőzés vezető csendben asszisztált. Ma tehát délután a legjobb négybe jutástért rendezték meg a mérkőzéseket, este pedig jött a lényeg. Lássuk mi történt Dortumundban a záró napon:
ec_1.png

dqou96mwwaaksnn.jpg

Steve West - Simon Whitlock 7:10
Egy West breakkel indult a találkozó, amit két remek Whitlock leg követetett: egy tizenöt és egy tizenkét nyilas, és ezután az első szünetre 4-1-es ausztrál előnnyel mentek el a felek. A második  rész kiválóan indult, West tizennégy nyilasára Whitlock egy négy körössel felelt. Az ausztrál egy újabb break után már 6-2-re is vezetett, de West nem adta fel és a második szünetig feljött 6-4-re. A szünetet követően mindenki hozta a saját játékát, amik alatt az angol játékos két tizenegy nyilast is dobott, de mivel Whitlock nem hibázott így az ausztrál jutott tovább. Mind a két játékos 100-as átlag fölé jutott, ám Whitlock 20%-al jobban szállt ki és ez döntő volt.
wh_7.jpg
Joe Cullen - Rob Cross 10:8
A világbajnok kellően megnyomta az első etapot és 4-1-es előnyre tett szert. Három öt köröst is dobott, míg Cullen vagy a duplát nem találta vagy kiszállóig sem vergődött el. Cross 6-1-ig növelte előnyét, aztán valami történt. Nem tudni mi és hogyan változott meg de tény, hogy Cullen 8-6-ra fordított. Vagyis hét azaz hét leget nyert zsinórban. De nem ám olyan módon hogy négy körösöket dobott volna non-stop. Hétből háromszor dobott öt köröst és négyszer hat köröst. Cross eközben meg ki tudja hol járt. A világbajnoknak a végéig nem sikerült leküzdeni a két leges hátrányt és némi meglepetésre Cullen jutott a négy közé.


cul_6.jpg
Darren Webster - Max Hopp 5:10
Az angol játékos elég rendesen bealudt az első két legben, ezeket a német két hat körössel vitte el. Ezt követően Webster két öt körössel egyenlített, mire Hopp dobott egy tizenkét nyilast, 164-ről kiszállva. Bizony ha nem provokálja az ellenfelet és viselkedik sportszerűtlenül akkor ilyen csodákra is képes a fiatal német. A szünet utáni etapban Webster egalizálni tudta break hátrányát, egy remek tizenkét nyilassal, sőt 5-4-re vezetnie is sikerült. Ám ezután beütött a Cross-szindróma. Vagyis Webster elbukott zsinórban hat leget, és ezáltal a meccset is. Az angol mérkőzése a duplákon ment el, amikben viszont a német kiválóan teljesített.


hop_2.jpg
James Wade - Gerwyn Price 10-9
A mérkőzés első szakaszában rendesen bent hagyták a felek az indigót. Price öt körösére Wade felelt szintén egy öt körössel. Ezt két tizenhét nyilas követte, majd 3-2-es Price előnynél tört meg a sor minta. Wade ekkor egy tizenkét nyilast szállított, majd a meccset is megfordította. Ám előnyének nem sokáig örült, mert Price elvitt két leget egymás után, amire a szünet előtt még felelt az angol egy újabb öt körössel. 5-5-el mentek el pihenni a felek. 7-7-ig hozták a saját játékukat, a tizenötödik legben aztán Wade hajtott végre egy újabb breaket. Ezt Price visszavette, igaz ez inkább az angol játékoson múlt. A következő két leg ment előröl így jöhetett  a döntő leg. Itt elég rendesen állt a walesinek a zászló hiszen 118 pontra jött a 20-as és a T20-is, majd mellément a dupla. Wade is pepecselt így megint jöhetett Price, ám nem tudott kiszállni ezt pedig Wade megbüntette. A walesi verheti a fejét a falba, mert négy nyila volt a meccshez.
dqncgwtx4aavot3.jpg

Elődöntők

Simon Whitlock-Joe Cullen 11-10

Nem bízták a véletlenre a srácok. Mind a két elődöntő a legvégsőkig kiélezett csatákat hozott, azaz az utolsó legig ment mind a két párharc. Huszonegy leg, ami aztán a végén azért olyan borzasztó nagy átlagot nem hozott. Nem is lehet ilyen hosszú meccsen végig a legjobbat dobni. A végén azonban Whitlocknak sikerült a győzelmet megszerezni. 3-0 is volt az ausztrál javára, aztán 4-2, többek között volt egy 15 nyilas, 148-as kiszállóval megspékelve. Aztán Cullen 5-4-nél átvette a vezetést. Utána viszont mindkét játékos nagyon sokáig hozta kezdését, aztán Cullen brékelt, ezzel óriási előnyhöz juttatva magát. Nagyon közel került a döntőhöz Cullen, de jött a tőle már megszokott mentális összeesés, hogy így fogalmazzak. Egyszerűen rendre elizgulja, túlgondolja a dolgokat nyert állásból. Ez a veszte ennek a nagyon tehetséges srácnak. Sajnálom, mert megérdemelne már egy jó eredményt, persze ez sem lett rossz összességében, de sokkal jobb is lehetett volna. Meccsnyila is volt D9-en, de elhibázta, a Varázsló pedig 110 pontról büntetett a döntő legben. Whitlock nagyot küzdött és a legjobbkor jött az a 110-es kiszálló.

44983324_1936199793127661_5250777955231072256_o.png

Max Hopp-James Wade 10-11

Nehéz lenne nem dicsérni mind a két fickót. Hoppot feltétlen azért, mert történelmet írt. Az első német dartsos, aki PDC tv-s meccsen bejutott az elődöntőbe. Wade-et pedig azért, mert végre tényleg visszatért. Már az elmúlt napokban is remekül játszott. Itt pedig döntőbe jutott. Sőt. Szinte pontosan azonos átlaggal fejezték be a meccset, de hát Wade eggyel több leget nyert. Hopp rögtön egy 12 nyilas leggel és 126-os kiszállóval demonstrált. Bár Wade egyenlített, de aztán Hoppnak, egy újabb 126-os kiszálló és megint 12 nyilas leg jött. Félelmetes volt, ekkor Hopp-nak állt a mérkőzés. 1-3 után egyenlített Wade, bár volt egy elszúrt kiszállója és elbukott legje és ez annyira megviselte, hogy mire felnézett az eredményjelzőre, már 7-3 állt Hopp neve mellett.

Érett a meglepetés, hiszen 8-4 és 9-5 is volt még Hopp javára. De aztán Wade a pokol tornácáról táncolt vissza. 10-8 volt Hopp javára, a német 40-re tette le magát, amikor Wade még csak 241-en állt. De aztán Wade dobott egy 180-at, Hopp elszúrta dupla ötöt, Wade pedig 61-ről, 14 tűből kiszállt, ez egészen zseniális volt és egyben tragikus is a másik oldalról nézve. Mit csinál ilyenkor egy zseni? 102-ről kiszáll és megy a döntőbe. Wade volt az. Megtette.

44999801_1936263669787940_1879850324387168256_o.png

Döntő

Simon Whitlock-James Wade 8-11

Ilyen előjáték után, a mentálisan teljesen felpörgött Wade-től már nem lehetett elvenni az első helyet, az "Európa-bajnoki" címet. Meg is érdemelte. A 95-ös átlagot sem érték el, de kit érdekel, ha nincs Michael van Gerwen, akkor egy ilyen tornát be lehet húzni így is. Whitlock is kalaplengetést érdemel, mert szabadkártyásként majdnem bajnok lett.

Mondjuk úgy nem ez volt minden idők legjobb döntője. Ezt mutatja az is, hogy Whitlock 88,81-os, a végén győztes Wade 91,44-os átlagon fejezte be a meccset, 37 százaléknál egyik versenyző kiszállója sem volt jobb. Száz feletti kiszállót pedig egyikük sem dobott.

Három brék után sem tudott egyik sem meglépni a másiktól. Sőt, olyannyira nem tudott egyikőjük sem ellépni, hogy 8-8-cal fordultak a finisbe. De aztán Wade két 13 nyilas leggel gyakorlatilag eldöntötte a meccset. A végére is maradt jelentős előnye, bár ehhez kellett Whitlock nem egy szektortévesztése is. Wade nyert. Megérdemelte.

A bipoláris depresszióból épülgető angol klasszis pályafutása nagyon fontos részéhez érkezett, hiszen a tehetségének megfelelően megint torna győztes lett. Gondoljunk csak bele, ilyen 2016. május 15-e óta nem fordult elő vele. Akkor megnyerte a European Darts Matchplay-t, tv-s versenyt pedig 2011 után először nyert, Welcome back The Machine!

1 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8114328791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Tibor 2018.10.29. 22:45:28

De kib...ttul várom a vb-t!
süti beállítások módosítása