9 Nyíl

Ha életedben egy dartsmeccset akarsz megnézni, ez legyen az

2018. december 28. 00:31 - Denis Potvin

PDC WilliamHill World Darts Championship 2019 - Alexandra Palace - tizenkettedik nap (összefoglaló)

Három napos bejglizés és töltött káposztás, halászlevezés után visszatértünk a régi kerékvágásba. Folytatódott a világbajnokság, méghozzá valami csodával. Mert amit Gary Anderson, de főleg Chris Dobey mutatott, arra nehéz szavakat találni. 28 száznyolcvanas egy meccsen. Életében kétszer negyeddöntőig jutó játékos valami elképesztő teljesítménye, aki éppen akkor veszített el a meccset, amikor már kezdte elhinni, hogy megnyerheti. Érdemes megnézni újra. Búcsúzott a junior-világbajnok és a kétszeres világbajnok is. Viszont ma is született egy sztár. Devon Petersen pedig élete legjobb teljesítményét mutatta ma be.

pdc-world-dart-championship-2019.jpg

3. forduló

Devon Petersen-Steve West 4-2 (0-3, 3-1, 3-0, 0-3, 3-2, 3-1)

Nem valószínű, hogy sok pénzt mertünk volna tenni a dél-afrikaira, aki nagy bravúrt ért el azzal, hogy pályafutása során másodszor nyert három meccset a világbajnokságon. 2014-ben csak James Wade tudta megállítani. Nem úgy kezdődött, hogy ez lesz a vége, hiszen West egy 11, majd 16 nyilas leggel bedarálta az első szettet. A másodikban már nem dobott olyan jól West, csak 86,16 volt az átlaga, Petersen pedig szépen hozta a legeket és a végén egy 139-es kiszállóval (T20, T13, D20) egyenlített.

Aztán a dél-afrikai megmutatta nem véletlen van itt, egy 127-es, bullos kiszállóval nyitott, 12 nyilas, majd a végén egy 120-as kiszállóval. Hektikus meccs volt, mert aztán West simán, 16, 15 és 14 nyilas legekkel egyenlített. Döntő jelentőségű volt az ötödik leg, és azt Petersen nyert, pedig 2-2-nél Westnek voltak nyilai a 3-2-hez, de nem használta ki. Aztán Devon egy gyengébb kezdés után fokozatosan vette át a vezetést és hozta a hatodik szettet, tegyük hozzá gyorsan megérdemelten nyert.

petersen_2.jpg

Dimitri Van den Bergh-Luke Humphries 1-4 (2-3, 2-3, 3-1, 1-3, 0-3)

Kiesett a junior-világbajnok és nem érdemtelenül jutott tovább Humphries, aki idén bebizonyította, hogy a legjobbak között van a helye, de ekkora sikerre talán ő sem számított. A két Huybrechts tanítványa az elején még odarakta magát, hiszen 147-es kiszállóval mutatta meg a tudását, majd egy 128-as kiszállóval zárkózott, mégsem ő nyerte a leget, mert a D5-öt nem tudta kidobni. Talán ez annyira megingatta a tudását, hogy aztán szépen le is maradt. 2-0-ról veszítette el a következő szettet. A következőt viszont szép, 13 nyilas leggel nyitott és hozta is.

Úgy nézett ki, meg fogja fordítani a meccset, 11 nyilas leggel nyitott, de valahogy elfogyott az ereje. Humphriesnek 103,67-es átlaggal, 3/3-as kiszállóvalé folytatta, majd nullára nyerte a szettet. Pedig az utolsó kör igen gyengére sikerült, kilencvenes átlag alatt fejezték be mind a ketten. A belgának volt két kiszállója, de mind a kettőt elszúrta. Bukás lett a vége.

humphries_6.jpg

Michael Smith-John Henderson 4-2 (2-3, 3-2, 2-3, 3-0, 3-1, 3-0)

Michael Smith volt az esélyes és ennek megfelelően meg is nyerte a meccset. Az elején még voltak gondjai, de aztán szép lassan őrölte fel Hendersont. Smith ragyogóan dobott, hiszen 100,47-es átlagon fejezte be a hat kört és ha hozzátesszük, hogy 25 leg után érte el ezt az eredményt és 47 százalékos kiszállózást, akkor tényleg kiváló eredmény az övé.

Smith-nek nem volt száz plusszos kiszállója, de így is remekül hozta a legjeit. Az első három szett nagyon szoros volt, hiszen mindig a döntő leg döntött. A másodikban például Smith-nek 106,48 volt az átlaga. A negyedikben pedig 118,66 volt, 12-es és két 13 nyilas átlaggal. Elképesztő volt. Hendersont megviselhette a dolog, mert utána már képtelen volt lépést tartani Smith-szel, aki végül simán behúzte a meccset.

smith_5.jpg

Toni Alcinas-Benito van de Pas 2-4 (1-3, 1-3, 3-2, 3-2, 2-3, 2-3)

Nem ez volt a legjobb meccs, sőt. A holland végül 85,61-es átlaggal jutott tovább. A tömegeket borzasztóan dobták, viszont voltak olyan kiszállók, amikre az embere csettinteni tudott. Ezt támasztja alá a két fontos adat. Összesen hat darab 180-as volt a meccsen, viszont hét száz feletti kiszálló. Sportnyelven szólva a küzdelem dominált, hiszen nem volt nullára végződő leg és négyszer az ötödik leg döntötte el a szetteket.

Amit érdemes feljegyezni erről a meccsről, hogy a 85,51-es átlaggal is be lehetett jutni a legjobb 16-ba. A másik pedig, hogy Alcinas 100, 106, 100, 111, míg van de Pas 160, 149, 151-es kiszállót dobott meg. Gondolkoztuk, hogy leírjuk, leírjuk, amit egyik szerkesztőtársam mondott: Alcinas háromszor tud jól dobni, az egyik meccse éppen az volt, amikor Peter Wrightot kiverte. Ennyi.

alcinas_1.jpg

4. forduló

Gary Anderson-Chris Dobey 4-3 (2-3, 1-3, 3-0, 3-2, 2-3, 3-2, 4-2)

Nehéz szavakat találni erre a meccsre. Nem csak a világbajnokság, de talán minden idők legjobb meccse volt, és erről leginkább Chris Dobey, Gary Anderson korábbi tanítványa tehet, aki élete meccsét játszotta, csak amikor elhitte, hogy megnyerheti ezt a meccset és legyőzheti a kétszeres világbajnokot, akkor egy szektorral odébb ment a nyila és elbukta a történelmi találkozót.

A kétszeres világbajnokot legyőzni mindig óriási bravúr, főleg egy olyan fiatal játékosnak, akinek eddigi legjobb eredménye egy Grand Slam of Darts és egy Players Championship Final negyeddöntő volt. Az utóbbit mondjuk éppen a vb előtt nem sokkal érte el Dobey, aki túlteljesített mindent.

Nehéz kiragadni pillanatokat erről a meccsről, a legfontosabb, amit érdemes megjegyezni, hogy összesen 28 száznyolcvanas volt a meccsen, 15-öt ebből Dobey vállalt. Nem is érdemes sok szót fecsérelni, hiszen aki látta, tudja, ilyen meccset talán még nem látott. Aki meg nem látta, annak letöltöttük és közre is adjuk. Ámuljatok emberek.

anderson1.jpg

anderson2.jpg

Michael van Gerwen-Adrian Lewis 4-1 (3-1, 3-2, 2-3, 3-2, 3-2)

Adrian Lewis tiszteletére legyen mondva, nagyon megnehezített a világ legjobb játékosának a menetelését. Gerwen ránézésre nyert csak nagyon simán. Lewis keményen küzdött minden pontért és tényleg nem volt sima ez az út. Lewis ebben az évben nem teljesített túl jól így a 101,16-os átlaga igazán kiváló eredmény. Gerwen pedig megint elvitte a nap legjobbja címét a 108,08-cal. Nehéz lesz őt megállítani, ha semmi dráma nem történek Andersonnal fog majd elődöntőzni.

Lewis 110-es kiszállóval kezdett, de aztán Gerwen vitte el a szettet. Aztán a holland folytatta 4-5 körös legekkel. Dobott a harmadik szettben egy 127-es kiszállót is, de Lewis onnan is fel tudott állni, 0-2-ről fordított 107-es kiszállóval, majd két 180-as után egy 10 nyilas leggel. Nagyot játszott, de ez a forma is kevés volt ezen a napon. Mert Gerwen utána kétszer is úgy nyert szettet, hogy kétszer is 1-2-ről fordította meg a játékot, 11 nyilas köre is volt, egészen zseniális volt. Ahhoz, hogy a hollandot le lehessen győzni, nem csak hatalmas forma kell, hanem valami földönkívüli is, Lewisnak csak az előbbi sikerült. Egy kétszeres világbajnok búcsúzott.

gerwen_10.jpg

michael2.jpg

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr3514518174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása