9 Nyíl

Jövőre, veletek, ugyanitt, a Lakeside-on!

2018. január 16. 11:27 - adam_f

2018 BDO World Professional Darts Championship - Lakeside Country Club, Firmley Green (visszatekintés)

Kilenc remek napon vagyunk túl a Lakeside-on, melynek a végén - természetesen - megtörtént az, amire szerintem sokan számítottak, vagyis Glen Durrant  - nehezen ugyan, de mégis sikerrel - megduplázta végső győzelmei számát, ezzel pedig olyan játékosok mellé került a neve, mint Eric BristowRaymond van Barneveld, valamint Martin Adams, mivel neki is sikerült rögtön megvédenie a tavalyi évben megszerzett világbajnoki címét. De nem csak róla szólt azért ez a világbajnokság, hanem még sok mindenki másról is. Kicsit idézzük vissza, mik is történtek az elmúlt kilenc napban - némi statisztikai segítséggel alátámasztva.

duzza3_1.jpg

Kezdjük például azzal, hogy az első körben kapásból több olyan név is elköszönt a tornától, akik elég nagy eséllyel pályázhattak volna a negyed-, sőt talán az elődöntős szereplésre is. Közöttük volt például Wolfie, azaz Martin Adams is, aki - hála Istennek - sikerrel megharcolt a prosztatarákkal, ám azóta még nem talált vissza teljesen arra az útra, amely az ő játékát jellemezte. Viszont a jelenléte nagyon fontos volt mindenki számára, hiszen neki ez már a huszonötödik Lakeside-ja volt, amivel talán az egyedüliként ő mondhatja el, hogy már ilyen régóta van jelen a BDO-világbajnokság mezőnyében. Reméljük, hogy mielőbb megerősödik, és újra megtalálja azt a játékot, ami immáron huszonötödik éve a védjegyét képezi.

madams.jpg

Adams mellett még olyan nevek is elköszöntek az első körben, mint például Jamie Hughes, akit a torna későbbi meglepetésembere (akiről később bővebben is szót ejtünk) ütött el a további küzdelmektől. Vagy itt van például Sparky, alias Wesley Harms, aki meglepő könnyedséggel kapott ki a walesi Wayne Warren-től (aki ezután a negyeddöntőig meg sem állt), a skót Ross Montgomery, akit Scott Waites ejtett el a további küzdelmektől (Waites végül az elődöntőig jutott), illetve még megemlíthetjük a litván Darius Labanauskast is, aki majdnem 100-as átlaggal zuhant ki már az első körben (persze Scott Mitchell ellen játszani nem éppen gyerekjáték, még az első körben sem). A második etapban aztán már olyan nevek is csatlakoztak a kiesőkhöz, mint például Martin Phillips, Geert de Vos, Conan Whitehead, Danny Noppert (aki nagy meglepetésemre 2017-es finalistaként az előselejtezőből kellett induljon, nem beszélve arról a lelki teherről, amit édesanyja elvesztése okozott neki), Darryl Fitton (aki ennek örömére eldöntötte, hogy megpróbálja a Q-School-t), vagy éppen Scott Mitchell, így aztán lassan kezdődött körvonalazódni a kép, hogy kik lehetnek ezúttal a torna befutói.

A 2018-as torna meglepetésembere címet viszont egyértelműen a német Michi Unterbuchner érdemli meg. Bevallom férfiasan, hogy sok mindent nem tudtam erről az úriemberről, de azért azt meg lehet említeni vele kapcsolatban, hogy legalább már dobott egy kilencnyilast, mégpedig a 2017-es évi Czech Openen. A világbajnokságon az előselejtezőből indulva először David Cameront győzte le, majd ezután olyan skalpokat szedett össze, mint Jamie Hughes, Martin Phillips, vagy éppen Richard Veenstra. Aztán jött az elődöntő és Mark McGeeney, akivel szoros csatát vívott, de végül alulmaradt 6-4 arányban. Ettől függetlenül elmondható, hogy Unterbuchner hasonló utat járt be a BDO-nál, mint Jamie Lewis a PDC-nél. Kijutott a selejtezőből és szinte végigverte a mezőnyt. Úgy gondolom, hogy ha így játszik a srác, akkor még fényes jövő is várhat rá.

michael-unterbuchner.jpg

S természetesen kit hagyhatunk utoljára, ha nem a győztest, Glen Durrant-et, aki nagyon magabiztos játékot produkálva nyerte meg immáron második alkalommal a világbajnokságot, s aki a finálé előtt jelentette be, hogy esze ágában sincs a PDC-nél esetleg egy huszadrangú, lecsúszott játékossá válni (lehet, hogy most egy kicsit keményen fogalmaztam, de nézzük meg azt, hány világbajnok ment át a BDO-ból a PDC-be, akik azóta nem tudtak jelentős eredményeket elérni), inkább marad annál a szervezetnél, amelynek jelenleg ő az első számú zászlóvivője, az alfája és omegája, valamint a legfontosabb húzóneve. Amellett, hogy végig nagyon komoly átlagokkal játszotta végig a tornát, mindig volt nála valami plusz, amivel felül tudott kerekedni az ellenfelén (lásd például a döntőt), ez pedig már eleve arra predesztinálta, hogy meg fogja védeni a világbajnoki címét. Természetesen ez meg is történt, ezzel pedig történelmet írt, hiszen ő lett a negyedik játékos, akinek zsinórban sikerült kettőt behúznia.

duzza2_1.jpg

De említsük meg a történeti hűség kedvéért a női világbajnokot, Lancashire Rózsáját, azaz Lisa Ashton-t, aki immáron negyedik alkalommal jutott el a végső győzelemig, ebből pedig második alkalommal egymás után sikerült neki ezt a sikeres tettet végrehajtania (2014-2015, illetve 2017-2018). A fiataloknál pedig az a Justin van Tergouw nyerte meg a 2018-as döntőt, aki már 2017-ben is magabiztosan diadalmaskodott a torna fináléjában. A fiatal holland imponáló magabiztossággal nyerte a találkozóit, így nem csoda, hogy ebben az évben is az övé lett az ifjúsági vb-cím. A teljesítményét tekintve már ott lehetne a PDC legjobbjai között, de én úgy vélem, hogy az ő ideje majd később fog elérkezni, addig pedig még sok víz lefolyik a Dunán.

bajnokok.jpg

És akkor jöjjenek a statisztikák, amelyeket a TheRedBit oldala állított össze, és én igazából nem is fűznék hozzájuk semmi megjegyzést, a számok úgyis önmagukért beszélnek:

1. A győztes legek statisztikája:

stat1_3.jpg

stat2_5.jpg

2. A nyerő duplák statisztikája:

nyeroduplak.jpg

3. A 180-ak statisztikája:

180-ak.jpg

4. Az átlagok statisztikája:

atlagok.jpg

top10atlagok.jpg

S így a végén csupán mást nem is mondanék, mint hogy: "jövőre, veletek, ugyanitt", a Lakeside-on!

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr8713579273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása