9 Nyíl

A PDC-világbajnokság résztvevői, 2. rész

2019. december 04. 00:12 - Denis Potvin

International Qualifiers – 17-24

Nyakunkon a világbajnokság, december 13-án el fogják dobni az első nyilakat az Alexander Palace-ban. A vb-k és a PDC történetét már korábban megénekeltük, így talán a legpraktikusabb dolog, hogy a főszereplőkkel foglalkozzunk. Ahogy tavaly is tettük, bemutatjuk a 72 indulót, megnézzük, milyen eredményekkel készült a világbajnokságra, mire számíthat. Induljon tehát utazás.

e255e78b-7592-4053-ad58-0ade9857b820.jpg

Ben Robb – új-zélandi

Big Rig ismét egy olyan játékos, aki életében először dobhat majd nyilakat az Alexander Palace-ban. 2018-ban, egy Auckland Mastersen mutatkozott be a tv nyilvánossága előtt, Simon Whitlocktól kapott ki, majd idén a Brisbane Mastersen indult, ahol megint kikapott az első körben a World Series of Darts keretein belül, Michael van Gerwen 6-0-ra verte. Aztán Aucklandban 6-4-re nyert Simont Whitlock ellen, ezzel negyeddöntős volt. Új-Zéland 14 versenyből álló tornájának, a DPNZ-nek az első helye biztosította számára a vb-részvételt. Az ausztrálok DPA-tornáján is elindult, négyszer jutott döntőbe, március elején Koha Kokirit legyőzve tornát is nyert. A vb-n a holland Ron Meulenkamp ellen kezd. Ha nyer, jöhet Chris Dobey.

ben_robb_photosport.jpg

Madars Razma – lett

Az első lesz a baltikumból, aki eljutott a világgbajnokságra. 2010 óta ötször nyerte meg hazája bajnokságát. A BDO-ban edződött, és ahogy a keleti térség más játékosai, Razma is tudatos munkával jutott el életében először a PDC-vb-re. Azért hangsúlyozzuk ki, hogy a PDC-re, mert a BDO-n már háromszor járt, és kétszer túlélte az első kört is. Érezhető volt, hogy idén szintet akar lépni, lehetősége is megvolt rá, nagyon sok PDC-s versenyen tudott elindulni. A PDC Nordic&Baltic selejtezőjének Order of Meritjén végzett az élen, a litván Darius Labanauskast és a finn Mario Kantelét előzte meg. A 10 versenyből álló sorozatból négyet megnyert. Közben végigcsinálta a teljes Players Championship-szezont volt egy 9. és két 15 helye is. A Czech Darts Open selejtezőjében, Cristo Reyes ellen megdobta élete első kilencnyilasát is. A vb-n az angol Harry Ward ellen kezd, majd jöhet Simon Whitlock.

madars_razma.jpg

Benjamin Pratnemer – szlovén

A tervek szerint itt most Végső János neve szerepelt volna, ha a budapesti selejtezőjében nem bukja el a meccset a roppant szimpatikus Pratnemer ellen. A szlovénok legjobbjával Prágában beszélgettünk, ahol elmondta, hogy felkészülten várja a világbajnokságot. Amit tud, kiad magából, aztán majd ez eldől, hogy mire elég. Azt is hozzátette, hogy számára ez felkészülés egy új életre, jövőre ő is a legtöbb angliai versenyre el fog utazni. Ebből is látszik, hogy régiónk egy kicsit a többiek után halad, de előre és felfelé, ami mindenféleképp biztató. Neki is első világbajnoksága lesz. Bár országában egyelőre a szoft szakág sokkal népszerűbb, nem ő lesz az első szlovén az Ally Pally-ban. 2010-ben honfitársa, Osmann Kijamet volt az első szlovén a vb-k történetében, aki a selejtezőben ráadásul e is győzte az új-zélandi Phillip Hazelt, majd Andy Hamiltontól kapott ki. Pratnemernek Justin Pipe jutott az első körben, ha nyer Daryl Gurney-vel küzdhet meg.

pratnemer.png

Diogo Portela – brazil

Jó ismerős a brazil fiú, aki 2018 óta mindig eljutott eddig a vb-re, bár az első kört egyszer sem élte túl. A Rio de Janeiróban született Portela már jó ideje Angliában él, és próbál az elit közelébe kerülni. 2017-ben már Pro Tour kártyát nyert, és még abban az évben az első brazil volt (Alexandre Sattin oldalán), aki a World Cup of Dartson indulhatott. Ebben az évben túl sok siker nem érte, még januárban jutott el egyszer a Challenge Tour elődöntőjébe. BDO-s versenyeken is próbálkozott, de a kilencedik helynél előrébb nem sikerült jutnia. Josh Payne ellen kezdi a vb-t, aztán Dimitri Van den Bergh lehet az ellenfele. Egyik sem könnyű.

diogo-portela_1.jpg

Devon Petersen – dél-afrikai

Az afrikai selejtezők örökös nyertes, akinek a tánca talán a legérdekesebb. 2011 óta indul a PDC-világbajnokságokon, azóta hatszor volt ott, 2014-ben érte el a legjobb eredményt. Legyőzte a malajziai Mohd Latif Sapupot, majd Steve Beaton és Justin Pipe ellen is nyerni tudott, végül James Wade állította meg. A 2019-es szezonban sok sikere neki sem adatott meg, bár Players Championship és European Toru versenyeken vett részt. Júliusban, a 20. PC-versenyen negyeddöntős volt. Harry Ward, Mike van Duivenbode, Daryl Gurney és Jelle Klaasen ellen is nyerni tudott, végül Peter Wright-tól (a későbbi győztestől) kapott csak ki. Már az első meccsen kemény csatája lesz, az ifi-világbajnok Luke Humphries lesz az ellenfele, ha nyer Jermaine Wattimena lesz a következő ellenfél.

devon_petersen_1_1.jpg

Geert Nentjes – holland

Még csak 21 éves a holland dartsgeneráció újabb hullámának egyik jeles képviselője, aki tavaly után ismét eljutott a vb-re, egy éve Nathan Aspinall-tól kapott ki az első körben. A Development Tour Order of Meritjének első helyén kvalifikálta magát a vb-re. A sorozatban kétszer első lett, kétszer a második helyen, háromszor pedig a harmadik helyen végzett. Abszolút megérdemelte a sikert. A Players Championshipeken is indult, az egyik tornán a 9. helyen végzett. A vb-n Kim Huybrechts ellen fog kezdeni, majd Rob Cross jöhet. Kutya nehéz sorsolás.

nentjes.jpg

Noel Malicdem – fülöp-szigeteki

A második vb-jére készülő játékos az Asian Tour Order of Meritjén lett a második. Egy éve Kyle Andersontól kapott ki a vb első körében. Az idei PDC Asian Tour versenyeiben egyszer nyert, kétszer pedig az elődöntőig jutott. Malicdem tavaly kilencnyilast is dobott az ázsiai versenysorozaton. A vb-n az osztrák Rowby-John Rodriguez ellen kezd, aztán Peter Wright következik. Hát, őt sem irigyeljük a sorsolás miatt.

malicdem_at_600_1.jpg

Paul Lim – szingapúri

Nagyon kevés olyan dartsrajongót találni a világon, aki nem ismerné a világbajnokságok történetének legidősebb résztvevőjét. A 65 éves Lim már 1982-ben ott volt a BDO-világbajnokságon. Eddig 12 BDO-, és 11 PDC-világbajnokság van a háta mögött. Ez lesz a huszonharmadik vb-je. Egészen lenyűgöző. Az Asian Tour Order of Meritjén a 3. helyet szerezte meg, ezzel kvalifikálta ismét magát az az ember, aki a BDO-vb-k történetében az első első kilencnyilast dobta 1990-ben. Hogy aztán 2017-ben éppen csak néhány milliméter válassza el attól, hogy a PDC-vb-n is megtegye ugyanezt. Lim papa megint ott lesz, a közönséget megint tűzbe hozza, reméljük sok szépet fogunk tőle látni. Luke Woodhouse, majd esetleg Michael Smith ellen teheti meg az Ally Pallyban.

story_paul_lim_thumb01_1.jpg

Az idei anyagaink korábbi epizódjai:

- 1. rész

1 komment
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4815337378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Tibor 2019.12.05. 19:06:52

Egy éve erre várok.
süti beállítások módosítása