9 Nyíl

Nekem az első meccs olyan lesz, mintha döntőt játszanék

2016. szeptember 07. 09:00 - Denis Potvin

„Játszani akarok és minél többet nyerni” – Végső János

Sok kiváló darts játékos van Magyarországon, semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint a környező országok legjobbjai. De van egy őstehetségünk, egy olyan srác, aki már 12 évesen sörmeccseket játszott a felnőttekkel. Persze elsőre veszített. Aztán nyert egy leget, aztán egyre többet. Ma pedig eljutott oda, hogy mindig tudja, mit kell csinálnia. Végső János, alias Morzsi az első magyar, akinek sikerült ebben a rendszerben zajló European Tour versenyen a főtáblára kerülnie. De ami még ennél is fontosabb, hogy a PDC Order of Merit ranglista pontokat (és fontokat) szerzett. Ezzel pedig már ott van a csodák kapujában. A 9nyilnak adott exkluzív interjút a terveiről, és az élményeiről.

img_20160906_184229.jpg

„Félig-meddig tudatosan készültünk erre a versenyre. Mravik Bence szponzorálta ezt a két selejtezőt. Ő mondta, hogy induljunk el ezen a versenyen.” - emlékezett vissza a németországi Riesában rendezett European Tour selejtezőre, ahol végül a második tornán kvalifikálta magát a főtáblára.

Végső Jánost évek óta a sportág egyik nagy tehetségének tartják, sok olyan versenyt nyert, akár párosban Szabados Attilával, akár egyéniben a soft szakágban, amely magyarok közül eddig szinte senkinek sem sikerült, legalábbis annyiszor, mint neki.

Nem csak egy sima torna volt ez, hiszen a döntőben azt a Rowby-John Rodriguezt győzte le, aki az Order of Merit, azaz PDC hivatalos rangsorában a 41. helyen áll, és az elmúlt két idényben összesen 68 750 fontot dobált össze. Végső a ranglistára jutásával azt is elérte, hogy biztos résztvevője a jövő évi páros-világbajnokságnak is. Legalábbis az eddigi gyakorlat szerint ez így működött.

„Bezzeg Nándi nagyon sokat segített a verseny közben. De a PDC világa egészen más, mint ahol eddig versenyeztem. Megfogott a légkör, az ellenfelek, a show, minden. Elhatároztam, hogy nekem ez kell, ezt akarom csinálni. Izgalmas, hogy több ezer ember üvölt mögöttem, de amikor odaállok a pódiumra, csak a játék számít. Csak a játék. Minden mást kikapcsolok.”

img_20160906_184152.jpg

Morzsi száz körüli átlag felett dobált a selejtezőben, és ha összehasonlítjuk az elmúlt European Tour eredményeivel elmondható, hogy ilyen átlaggal akár a negyeddöntőig is el lehet menetelni ezen a szinten.

„Jó, minden összejött. De rajta vagyok, hogy a 95 összejöjjön, és ha a 95 összejön, akkor már könnyen benne van a 105.”

Aztán felidéztük az utolsó meccset. Az Order of Meriten a 41. helyen álló Rowby-John Rodriguez volt az ellenfél. Végső János elmondta, egyetlen pillanatig nem gondolt arra, hogy megvan a meccs (alig egy héttel a selejtező előtt még együtt dobáltak Szlovéniában). Pedig 0-1 után már 4-1-re is vezetett, majd 5-3, 5-4 és végül 6-4 lett: „Addig míg az utolsó dupla be nem ment, nem gondoltam arra, hogy megvan.” A lényeg, hogy nem lesz egyszerű meccs, hiszen olyan ellenfelek jöhetnek, mint Daryl Gurney, Mervyn King, Justin Pipe, Josh Payne, Jamie Caven, Kyle Anderson, vagy Devon Petersen.

 „Nekem ez bejött.”  Végső János érzi, hogy megvan az a motiváció, amely miatt érdemes több erőt és munkát belefektetni. Ám ahogyan fogalmazott, Mülheimben nem lesz egyszerű dolga, hiszen ő is az a játékos, aki az idő múlásával lendül bele, most viszont az első meccs talán a legfontosabb. Mert:

„Nem tudom, mit hoz a hétvége, de az első meccs lesz a legfontosabb, az olyan lesz, mint egy döntő. A legfontosabb meccs.”

img_20160906_184233.jpg

Végső a végén hozzátette, hogy jövőre az A Bull's Super League Dartson is elindul. Szponzorokat már szerzett, és ha most netán nem sikerülne, jövőre a kelet-európai selejtezőn támad a PDC felé. Egy biztos, Morzsi tudja mit kell tennie ahhoz, hogy eljusson a legjobbak közé. Az esti beszélgetés után egyértelmű volt neki is, nekünk is, hogy sikerülni fog. És akkor a végszó, ami mindent elmond róla:

„Megpróbálom leküzdeni az izgulást. Ha játszom, akkor nem gondolkozom, ha nem gondolkozom, akkor bárkit meg tudok verni. Igazából játszani kell, azt szeretném majd ott a színpadon is. Megmutatni mindenkinek, hogy tudom én ezt a játékot játszani.”

A mülheimi versenyen Végső meccsét élő, szöveges online-nal követjük. Tartsatok velünk!!

Mi is drukkolunk neki. És akkor kezdésként, Végső „Morzsi” János indulózenéje, ami még nem hivatalos, de elsőnek Ti nézhetitek meg. Hajrá Morzsi!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr4111683709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása