9 Nyíl

A darts történelem tíz legemlékezetesebb mérkőzése (9. rész)

2016. május 27. 12:00 - Denis Potvin

Füzi István Ádám

Phil Taylor vs. Adrian Lewis (PDC Grand Slam of Darts, 2013.)

Sorozatunk utolsó előtti része ismételten egy nagyon pikáns összecsapás történetét eleveníti fel a kedves olvasó számára.

Persze, ha csak az eredményt írnám most le ide, akkor mindenki azt hihetné, hogy ez is csak egy szokásos csütörtök esti dartsmeccs volt.

Azt hiszem, nagyot tévednénk, ha ennyire lesajnálnánk...

Ezen a mérkőzésen ugyanis a darts – mai napig is - két legjobb angol játékosa olyat művelt, amit az ember ritkán látott a Grand Slam of Darts történetében.

adrian-lewis-phil-taylor-william-hill-grand-slam-of-darts-semi-finals-lawrence-lustig-pdc_1w6oma3u6ykjf1rrgyq11j2bln.jpg

A két óriás – nevezzük néven őket: Phil „The Power” Taylor és Adrian „Jackpot” Lewis - nem kevesebb, mint 32 darab maximummal örvendeztette meg a közönséget, ezen a késő őszi, wolwerhamptoni csütörtök estén.

Nem beszélve arról, hogy micsoda egymás elleni játékot produkáltak.

És ez csak egy elődöntő volt.

Nézzük is meg először, hogyan alakult ki ez a nem mindennapi párosítás.

A 2013-as Grand Slam of Darts nyolc csoporttal indult neki a küzdelmeknek. Taylor az „A” jelű kvartettben kapott helyet, Paul Nicholsonnal, Stuart Kellett-tel és Kevin Painterrel együtt, míg Adrian Lewis a „C” csoportba lett rangsorolva, mellette pedig Ronnie Huybrechts, Christian Kist és a BDO-s Richie George kapott helyet (a BDO egyébként öt játékossal képviseltette magát).

Taylor már a csoportmeccseken is meggyőző átlagokat (112,16; 104,51; 104,38) dobált, és három sima győzelmet aratott a csoporttársak felett. Stuart Kellett ellen 5-0, Paul Nicholson ellen 5-1 és Kevin Painter ellen megint 5-0. Nem is volt csoda tehát, hogy az első helyen jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol tovább folytatta a százas átlagok gyártását, előbb Gary Andersont legyőzve 10-5-re, 102,56-os avg.-vel, majd James Wade-et is likvidálta 16-12-arányban, 97,89-es átlaggal. Így jutott el az elődöntőig.

Adrian Lewis nem tudott ilyen makulátlan mérleget felmutatni. Három meccséből kettőt nyert meg, Richie George ellen 5-2-re, illetve Christian Kist ellen 5-3-ra, míg Ronnie Huybrechts ellen ugyanilyen arányban maradt alul, így második helyen került tovább a csoportból. Az egyenes kieséses szakaszban a kopasz hollandot, Michael van Gerwen-t hozta elé a sors, de Lewis végül - egy drámai meccsen – nyerni tudott 10-8 arányban (105,24-es átlag), és továbbjutott a következő körbe, ahol a csoporttárs Ronnie öcsikéje, Kim Huybrechts várta. Lewis nagyot játszott, és 16-11 arányban, 100,16-os átlaggal jutott be az elődöntőbe.

Ahol tehát összejött az angol válogatott, ám ezúttal ellenfélként.

Viszont amit produkáltak, az bármelyik World Cup of Darts-on megállta volna a helyét.

adrian-lewis-phil-taylor-watch-the-ladbrokes-world-darts-championship-draw_n8dfdbwhcvhi1jtu0et85x3vr.jpg

A mérkőzés – amely egyébként 16 nyert legig tartott - alaphangját Phil Taylor adta meg, amikor az első legben rögvest két darab 180-al, és egy 12 nyilas játékkal kezdett. Természetesen ez volt az elvárható egy sokszoros világbajnoktól. A második körben már Jackpot is elkezdett éledezni, viszont még ezt a játékot is Mr. Power uralta, és hiába dobta meg Lewis az első 180-at, Taylor 84-ről ellopta a leget, így rögtön kétjátékos előnybe került.

Ám a következő három játék Lewis-é volt. Először 180-at dobva simán hozta a harmadik játékot, majd egy 177-es Taylor dobásra is hasonló módon reagált, végül pedig dupla 10-el hozta a játékot (Taylor 110-es kiszállót hibázott), hogy aztán megnyerje az ötödik leget is egy 180-al megspékelve, valamint 109-es átlagot produkálva.

A tapasztalt angol azonban nem omlott össze, és zsinórban három játékot megnyerve megfordította az állást (5-3). Ebben a hármas etapban mindketten egy maximummal járultak hozzá az átlaghoz. Lewis viszont egy 180-as nyílváltás után 87-ről kiszállva feljött egy legre. 5-4 után sem lanyhult a színvonal, amit jól példáz az a tény is, hogy a tizenötödik legig még 12(!) 180-as dobást láthatott a nagyérdemű, emellett pedig Taylor egy szép 167-es kiszállót is produkált, de Lewis jobban koncentrált a kiszállók tekintetében, így végül ő jutott egyleges előnyhöz a szünet előtt (7-8).

A szünet után folytatódott a mágia. Lewis megdobta a tizenharmadik maximumát, viszont Taylor jobban koncentrált, és először dupla 16-al egalizált. A következő játékban pedig 88-ról kiszállva (bullal a végén) brékelte Lewist, ezzel pedig visszavette a vezetést, és innentől kezdve állva hagyta a kétszeres világbajnokot. Adrian hiába dobta egymás után a 180-akat, a kiszállóknál nem volt vele a szerencse, pedig Taylor 110-es rontása után volt esélye játékot nyerni, ám két nyilat rontott, Taylor pedig büntetett, így máris kettővel ment (10-8).

Mr. Power pedig nem gatyázott, és fokozatosan elhúzott. A tizenkettedik 180-as után Lewisnak esélye volt egy 160-as kiszállóra, de hibázott, míg Taylor ezt a luxust nem engedte meg, így már hárommal ment. A 20. játékban Phil két 180-assal kezdett, és esélye nyílt egy kilencnyilasra, ám ezúttal nem jött össze, viszont dupla 8-al megoldotta a leget, így már 12-8 volt a javára. Ezután még három leget nyert zsinórban úgy, hogy Lewisnak esélyt sem adott a kiszállóra, pedig Jackpot szórta a 180-akat, ám Taylor nem engedett a negyvennyolcból, így 15-8-as vezetésre tett szert.

Lewis itt még kétségbeesett próbálkozást tett arra, hogy felkapaszkodjon. Bedobta a meccs 31. 180-asát, és végül egy dupla 20-al életben tartotta a reményeit, ám hiába tette. Taylor nagyszerű játékkal hozta a huszonötödik, egyben utolsó leget, ami 16-9-es győzelmet jelentett az Erő számára. Lewisnak annyi dicsőség jutott még, hogy ő dobhatta meg az összecsapás utolsó, 32. maximumát.

Micsoda egy mérkőzés volt! Ennyi 180-at egy rakáson nem láttunk, mint amennyit ezen a találkozón.

Mindketten teljesen a mérkőzés hatása alatt voltak, és ez a nyilatkozatokból is meglátszódott, nem győzték dicsérni egymást.

Nagyon nagy játék volt, és egyszerűen imádtam, hogy nyerni tudtam. Mindketten nagyon koncentráltunk, és bár nem mindig úgy jött ki a lépés, ahogy szeretted volna, attól függetlenül imádtam” – mondta Taylor.

Tudtam, hogy Adrian visszajön rám, ez mindig ott volt játék közben a szemem előtt. Egész végig hozta azt a szintet, amit én, így oda kellett figyelnem a befejezéseimre.”

Adrian Lewis sem volt azért olyan szomorú az elvesztett mérkőzés után.

Nem gondoltam volna, hogy veszíteni fogok, ám ha egy meccsen 111-es átlagot dobsz, és mégis van valaki, aki legyőz téged, őt csak Phil Taylor-nak hívhatják” – nyilatkozta Lewis.

Még mindig a hatása alatt vagyok, Phil egyszerűen fantasztikus volt. Ő a legnagyobb sportember a szememben, és büszke vagyok, hogy egy színpadon szerepelhettem vele ezen a napon. Ez volt a legjobb mérkőzés, amit valaha is játszhattam, és Phil is ezt mondta a meccs után. Nagyon sok duplát hibáztam, ezért nem tudtam közelebb kerülni hozzá. Phil pedig azt tette, amiben a legjobb: megbüntetett.”

Bizony, az átlagok tényleg önmagukért beszéltek. Phil Taylor 109,76-os átlagot dobott, és 14 darab maximumot jegyzett, 55%-ban használta ki a kiszállóit, és nyolc alkalommal brékelte Lewist. Összességében (miután megnyerte a döntőt Robert Thornton ellen, 16-6-ra) 104,20-as tornaátlagot produkált, mellé pedig 32 darab 180-ast dobott.

Adrian Lewis sem panaszkodhatott, noha kikapott az elődöntőben, mégis ő volt, aki toronymagasan nyerte a 180-as dobóversenyt, 52 darabbal, ebből 18-at ezen a mérkőzésen vállalt be. Meccsátlaga 110,99-es, összesített átlaga pedig 99,49 volt. Négyszer brékelte Taylort, a kiszállóit pedig 38%-ban értékesítette.

maxresdefault_6.jpg

A sportág két nagy és angol egyénisége megmutatta tehát ezen a találkozón, hogyan is kell a 180-at dobni.

Harminckétszer, egymás után...

Ez volt a sorozat kilencedik része, a további nyolcat is érdemes elolvasni, akinek még nem sikerült. íme:

1. rész: Ted Hankey vs. Ronnie Baxter (BDO-világbajnokság, 2000)

2. rész: Wayne Mardle vs. Phil Taylor (PDC-világbajnokság, 2008)

3. rész: Martin Adams vs. Michael Van Gerwen (BDO Winmau World Masters, 2006)

4. rész: Anasztaszija Dobromiszlova vs. Vincent van der Voort (PDC Grand Slam of Darts, 2009)

5. rész: James Wade vs. Robert Thornton (PDC World Grand Prix, 2014)

6. rész: Gary Anderson-Phil Taylor (PDC-világbajnokság, 2015)

7. rész: Martin Adams-Phil Nixon (BDO-világbajnokság, 2007)

8. rész: Phil Taylor-Raymond van Barneveld (PDC World Championship 2007)

Szólj hozzá!
Gamecente

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr848750926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása