9 Nyíl

A BDO-akták, 1. rész

2017. január 04. 10:00 - adam_f

A kezdetektől 1993-ig

A PDC-világbajnokság után sem maradunk darts nélkül, mivel a másik nagy szervezet, a British Darts Organization - vagy ahogyan a legtöbben ismerhetik - a BDO is megrendezi saját világbajnokságát, amelyből ez már a 39. évfolyam lesz. Bizony, bizony, már 1978 óta találkozik össze a profi dartsosok színe-java, akik megpróbálják elkápráztatni a nagyérdeműt halálpontos dobásaikkal, valamint célként tűzték kis maguk elé, hogy megszerzik a világbajnoki címet, valamint az azzal járó trófeát, és dicsőséget. Hogy egy kicsit rá tudjunk hangolódni a másik professzionális szervezet versenyére is, elhatároztuk, hogy egy háromrészes sorozatban összefoglaljuk a szervezet világbajnokságainak történetét, természetesen igyekezve minden részletet kiemelni. Úgyhogy itt sem mondhatunk mást, csak annyit, hogy GAME ON!

bdo.jpg

Mielőtt a világbajnokságokra koncentrálnánk, előtte pár szóban arról, hogy milyen módon is jött létre a BDO, mint a darts legrégibb zászlóvivője. 

Ha az elejétől akarom kezdeni a sztorit, akkor egészen 1924-ig kell visszamenni, amikor - a darts népszerűségének hirtelen növekedése miatt - megalakult Angliában a Nemzeti Dartsszövetség (NDA), amely megpróbálta egységesíteni az addig még többféle táblán játszott sportot, így első körben megszabta, hogy szabványként a ma is használt Óra táblát alkalmazzák az égiszük alatt rendezett versenyeken. A szövetség nem élte túl a II. világháborút, így 1954-ig kellett várni arra, hogy újra létrejöjjön a szigetországban egy dartsszal foglalkozó szövetség. Ez lett a Nagy-Britanniai Dartsszövetség (NDAGB), amelynek elsődleges feladata az akkor még munka mellett játszó játékosok érdekének képviselete, valamint a versenyek szervezése volt.

A legnagyobb mérföldkő azonban 1973 januárjának 7. napján következett be, amikor egy bizonyos Olly Croft (aki a családi csempeburkoló vállalkozás mellett kezdett el játszani), valamint több kiemelkedő játékos közösen létrehozta a Brit Dartsszövetséget (BDO). Még egy év sem telt el, és már meg is rendezték az első World Masters tornát, 1978-tól pedig az első darts-világbajnokságot, amely azóta is, minden évben az egyik legfontosabb tornának mondható a BDO berkein belül. A mai napig a BDO minden évben 800 versenyt hoz tető alá, amivel mindenkihez eljut a darts, mint sportág.

Olly Croft is megerősítette az esetleges kétkedők számára, hogy ez az egész nem egy pillanat szüleménye volt. "Nem mondhatnám, hogy egyik napról a másikra következtek be a történtek. Két éven keresztül tárgyaltunk az előkészületekről, mielőtt megszületett a BDO. Egy országosan és nemzetközileg egyaránt a professzionalizmusáról, valamint a sportág iránti elkötelezettségéről elismert testületet kívántunk létrehozni."

_38677889_croft300.jpg

Olly Croft, a BDO alapítója, és elnöke volt egészen 2008-ig - neki köszönhetjük a professzionális darts kezdeteit 

1978-tól datálhatjuk az általuk szervezett világbajnokságok kezdetét, mely először Nottingham városában, a Hearts of Midlands klubban volt, majd 1979-től 85-ig a Jollies Cabaret adott otthont az eseménynek (Stoke-on-Trent), 1986-tól pedig a már állandóságot adó Lakeside Country Club-ban talált otthonra, Firmley Green-ben, innen kapta becenevét is a rendezvény, mivel a többség általában így is hívja a világbajnokságot, hogy "A Lakeside". A világbajnokság névadó szponzora 2003-ig az Embassy volt, majd 2003-tól a Lakeside kisajátította a nevet, így onnantól kezdve a verseny hivatalos megnevezése a következő: The Lakeside World Professional Darts Championship.

img_1284.jpg

A Lakeside ma már olyannyira fogalom a dartskedvelők körében, mint a londoni Alexandra Palace

Az első világbajnoki címet végül a walesi kiválóságnak, Leighton Rees-nek sikerült elnyernie, aki az utána következő évben ismét döntőbe tudott jutni, ám ott már vereséget szenvedett barátjától és riválisától, vagyis John Lowe-tól, akinek így egy év alatt sikerült visszavágni az első vb-döntőjén elszenvedett vereségért. Rees ezután többé már nem jutott döntőközelbe, de nem úgy Lowe. 1978-tól kezdve egészen 1993-ig hét alkalommal került oda a fináléba, ahol három alkalommal győzött (1979, 1987, 1993), ám négyszer kikapott, az négyből pedig két alkalommal egy bizonyos Eric Bristow-tól.

leighton_rees_wc.jpg

Leighton Rees volt az első hivatalos walesi világbajnoka a BDO szervezetének. Utána Richie Burnett-nek
1995-ben sikerült megismételnie ezt a bravúrt

Az ő nevéhez fűződik az első vb-n dobott 161-es kiszálló...

...valamint az első televíziós tíznyilas játék is

john-lowe.jpg

John Lowe az első vb-döntős vereségét hamar elfelejtette és 1979-ben már ő került a trónra

ericbristow_zpse53696db.jpg

Eric Bristow, avagy a "Ravasz Londoni" - a nyolcvanas évek legsikeresebb játékosa, majd később a PDC egyik alapítója lett

A "Ravasz Londoni" néven elhíresült Bristow szinte megállíthatatlan volt ebben az időben. A nyolcvanas évek legeredményesebb játékosaként tartották számon, ezt pedig öt megszerzett világbajnoki címe is tökéletesen alátámasztja (1980, 1981, 1984, 1985, 1986). 1982-ben nem került döntőbe, 83-ban pedig egy nagyon brilliáns mérkőzésen maradt alul az akkor még szemtelenül fiatal Keith Deller ellen, aki ezen a mérkőzésen dobta meg a "Deller-kiszállóként" is jól ismert 138-as outját, amire ellenfele is csak csettinteni tudott.

Az az ominózus Deller-féle 138-as kiszálló

Az 1986-os győzelem volt Bristow számára az utolsó vb-siker a BDO-ban. Onnantól kezdve az örök második helyet bérelte ki magának (1987, 1989-1991), amelyből talán az 1990-es vb-döntő elvesztése lehetett neki a legfájdalmasabb, mivel ezt egy bizonyos Phil Taylor ellen veszítette el, akinek ő volt a mestere és a mentora. 1992-ben ők ketten, kart karba öltve vettek részt a WDC (Darts Világtanács - jelenleg PDC - Professzionális Dartsszövetség) megalakításában.

Az 1990-es vb-döntő teljes felvétele

Az 1990-es világbajnokság azonban más eseményről is nagyon emlékezetes maradt: ezen a vb-n született meg ugyanis a BDO történetének eddigi egyetlen kilencnyilas játéka, amelyet a szingapúri születésű, de amerikai színekben versenyző Paul Lim dobott meg az ír Jack McKenna ellen játszott mérkőzésén, amelynek köszönhetően 52.000 fonttal lett gazdagabb, illetve azzal a címmel, hogy az ő nevéhez fűződik az eddigi egyetlen tökéletes játék - legalábbis a világbajnokságon. 

Paul Lim történelmi kilencnyilasa - a BDO-ban azóta sem sikerült senkinek megismételnie ezt a bravúrt

És ha már éppen Phil Taylornál tartottunk: a kerámiaöntőből lett dartsos kétszer lett világbajnok a BDO-nál eltöltött, nem annyira hosszú ideje alatt (1990, 1992), hogy aztán - a PDC egyik alapítótagjaként - még tizennégy alkalommal szerezze meg az új szervezet világbajnoki címét, ezzel pedig abszolút csúcstartó legyen a darts világában.

Ám térjünk vissza a világbajnokságokhoz, elvégre erről szeretnénk még beszélni. A Bristow - Lowe kettős mellett azért voltak még olyan játékosok, akik egy, vagy legalább kettő vb-sikerrel büszkélkedhettek ebben az időben. Ezek a játékosok, mint például Jocky Wilson (1982, 1989), Keith Deller (1983), Bob Anderson (1988), a már említett Phil Taylor és Dennis Priestley (1991) is nagy szerepet játszottak abban, hogy 1992-ben megszületett egy új szervezet a BDO ellensúlyozására. Joggal merül fel a kérdés mindenkiben: Miért?

A válasz egyszerű: a nyolcvanas évek végén a darts népszerűsége erőteljes hanyatlásnak indult, csupán a BDO darts-világbajnoksága volt az egyetlen, televízióban is közvetített esemény. Ez a visszaesés rengeteg szponzort fordított el a sportágtól, ami így elég nagy pénzkiesést jelentett mind a szövetség, mind pedig a versenyzők számára, akik között már nagyon sokan teljes idejű játékosként keresték a kenyerüket. Odáig fajult a dolog végül, hogy 1992-ben a "Tizenhatok" néven is ismert csoport - kiválva a BDO berkeiből - létrehozta a Darts Világtanácsot (WDC). Ez a tizenhat játékos a következő volt: Phil Taylor, Dennis Priestley, Rod Harrington, John Lowe, Alan Warriner, Eric Bristow, Jocky Wilson, Bob Anderson, Peter Evison, Jamie Harvey, Ritchie Gardner, Cliff Lazarenko, Kevin Spiolek, Keith Deller, Mike Gregory, és Chris Johns.

A WDC a BDO-t tette felelőssé a kiválás miatt, amiért nem tudott megfelelő televíziós közvetítési lehetőségeket és pénznyereményeket biztosítani a versenyzők számára. A kiválás a két szervezet között jogi háborúhoz vezetett, így az 1993-as világbajnokság volt az utolsó, amikor A BDO és a WDC játékosai még egymás mellett versenyeztek. A WDC játékosai egy jelvény hordásával különböztették meg magukat a BDO-tól, amivel sikerült azt elérniük, hogy a BDO minden általa szervezett versenyről kizárta őket. A WDC 1994-re írta ki az első saját világbajnokságát, de a két szervezet közötti jogi huzavona csak 1997-re rendeződött, amikor is kimondták, hogy minden játékosnak meg kell adni a szabad választás lehetőségét, hogy melyik szervezethez kíván csatlakozni (ez az úgynevezett Tomlin-szabály). Viszont a WDC elfogadta, hogy a Darts Világszervezet (WDF) a világ, míg a BDO pedig Nagy-Britannia vezető szövetsége, nevét pedig ennek szellemében meg is változtatta a ma is jól ismert Professzionális Dartsszövetégre (Professional Darts Corporation).

wdcbadges.jpg

A "Tizenhatok" társasága ezzel a jelvénnyel különböztette meg magát a BDO játékosaitól az 1993-as - számukra utolsó - világbajnokságon

 

Sorozatunk következő részében az 1994 és 2005 közötti időszakot foglaljuk össze, melyben szó lesz arról, mennyiben változott meg a BDO a szakadás után, kik vállaltak be vezető szerepet és képviselték az új generációt a játékosok között, amelynek köszönhetően a szervezet ismét feltámadt poraiból, és megindult azon az úton, amely még a mai napig is tart. Remélem, hogy a jövő alkalommal is minél többen velünk tartotok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1111844139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása