9 Nyíl

13 nap a világbajnokságig - A PDC-sztori

2016. december 02. 18:00 - Denis Potvin

11. rész: 2004 – A király visszaült a trónjára

Új sorozatba kezdünk az oldalon, amelynek nem más a célja, mint hogy - a mai naptól kezdve a világbajnokság kezdetéig - minden nap górcső alá vegyünk egy évet a PDC viszonylag fiatal történetéből, és bemutassuk az eddig lezajlott világbajnokságokat a kezdetektől, egészen a tavalyi esztendőig. Részesei lehetünk annak a folyamatnak, amely során a Tizenhatok közössége kiemelkedett az árnyékvilágból, és elindult egy olyan úton, amely ma már emberek millióit mozgat meg. Megmutatjuk, hogyan fejlődött a világbajnokság rendszere 1994-től, és írunk még sok más, érdekes dologról is. Reméljük, ez a retrospektív visszatekintés sokakban felkelti az érdeklődést szeretett sportágunk iránt, és decemberben odaszegezik magukat a televízió elé, hogy minél többször hallják majd azt a szóösszetételt, amely a játék kezdetére hívja fel a versenyzőket. Szóval: GAME ON!

pdc.jpg

hqdefault_1_4.jpg

Elöljáróban annyit, hogy a 2004-es vb is hozott sok meglepetést és olyan különlegességeket, amellyel a 12 évvel ezelőtti vb-re is érdemes visszaemlékezni. A sorrendben 11. világbajnokságon Phil Taylor visszaült a trónra és már a 11. világbajnoki címét szerezte. Ez volt Ladbrokes által támogatott második vb, amelyen megint emelték az összdíjazást. Egyre több országban, így ettől kezdve Hollandiában, sőt Ázsiában is közvetítették a vb-t.

Ami a játékosokat és a meccseket illeti, egymás második évben döntött a hirtelen halál, azaz a döntő leg a világbajnoki címről, amit a sors egy éve elvett Taylortól, azt most visszaadta. A kiemeltek csak a harmadik körben csatlakoztak a küzdelmekbe és John Part egyből kikapott. Olyan pedig még sosem történt, hogy a címvédő az első meccsén elvérezzen. Kevin Painter karrierje legjobb eredményét érte el, és az elődöntőben a korszak két zsenije búcsúzott, de erről majd lejjebb.

A bajnok a 2003. évi vb-hez hasonlóan 50 ezer fonttal lett gazdagabb, de a teljes mezőnynek már zsírosabb, az egy évvel azelőttihez képest 56 ezer fonttal több, azaz 256 ezer jutott. Phil Taylor és John Part, vagyis az előző vb-döntő két résztvevője volt az első két kiemelt. 48 induló volt a 16 kiemelthez, a legjobb harminckettőbe két lépcső vezetett: A nyolc selejtező a 25-32. helyre rangsoroltak ellen játszott, majd a nyolc továbbjutó a 17-24. ellen folytatta, őket sorsolták aztán a 16 kiemelthez.

  1. England Phil Taylor
  2. Canada John Part
  3. England Peter Manley
  4. Netherlands Roland Scholten
  5. England Colin Lloyd
  6. England Dennis Smith
  7. England Ronnie Baxter
  8. England Denis Ovens
  9. England Alan Warriner
  10. England Kevin Painter
  11. England Andy Jenkins
  12. England Wayne Mardle
  13. Wales Richie Burnett
  14. England Dave Askew
  15. Scotland Jamie Harvey
  16. England Dennis Priestley

December 27-én nyilt meg a Circus Tavern Purfleet, az első napon az vb-újonc Steve Maish produkálta a legjobb átlagot (89,52) és bizony akadt olyan is, aki 65 körülivel esett ki. Az első forduló vitathatatlanul legjobb meccse a korábbi BDO Henry O'Neill és Robbie Widdows ötszettes thrillere. Az utolsó szettben is 4-4-re álltak, aztán a rutin O'Neill mellett döntött. Hasonlóan nagy meccs volt a skót Alex MacKay és az ausztrál Barry Jouannet 3-2-es találkozója is.

A legjobbak a második napon is pihentek, a második kör meccseit rendezték és Ritchie Buckle tovább menetelt, csak négy leget veszített a három szettben, 91,71-gyel zárt. Mark Holden számára a Colin McGarry elleni vesztes meccs volt az utolsó, a dartisisben szenvedő angol visszavonult a vereség után. Steves Maish 3-2-re győzte le Cliff "Big" Lazarenkót.

2004-pdc-world-darts-championship-g6mkam.jpg

Jött a harmadik kör és hullottak a kiemeltek, elsősorban a vb-címvédő John Part búcsúja volt meglepő, aki Mark Dudbridge-től kapott ki 4-3-ra. Dudbridge 2-0-ra vezetett már, és Part innentől mindig csak egyenlíteni tudott. a döntő szettben pedig Dudbridge bírta jobban idegekkel. Phil Taylor viszont nagyon simán, szettet sem veszítve lépett tovább. A harmadik kör kiemelt veszteséglistája Part mellett: Rolans Scholten (4.), Denis Ovens (8.), Richie Burnett (13.), Dan Askew (14.), Jamie Harvey (15.). Askew óriási meccsen kapott Keith Dellertől, a 2001 és 2002-es elődöntős már 3-0-re vezetett, az 1983-as világbajnok pedig innen kapaszkodott vissza és fordított. Ebben a körben Peter Manley és Ronnie Baxter is megdobta a torna legnagyobb, 170-es kiszállóját. 

Aztán Phil Taylor módszeresen elkezdte kiverni a korszak legnagyobb ellenfeleit. Felsorolásszerűen Dennis Priestley, Alan Warriner, Wayne Mardle esett áldozatul, mindegyik csak egy-egy szettre volt elég. Az éeső körből, sima 4-0-val továbbjutó 1996-os BDO-vliágbajnok, Steve Beaton sem tudta megállítani a Partot kivertő Dudbridge-t, ez simább lett: 1-4. Mardel második győzelmével már negyeddöntős volt, 2002 óta nem volt ilyen jó eredmények, és ezzel még nem volt vége. 

Jöttek a negyeddöntők és négy nagyon sima meccset láthatott a nagyérdemű, Taylor (98,16-os átlaggal) Warrinert, Mardle Simon Whatley-t, Painter pedig az eddig Menetelő Mark Dudbridge-ot verte 5-1-gyel, Bob Anderson pedig Peter Manley-t győzte le 5-2-re. Az 1988-as BDO-világbajnok Anderson ezzel legjobb eredményét érte el a PDC-ben, Dudbridge számára pedig a következő év tartogatott különösen nagy élményt. 

A "The Power" aztán az elődöntőben a torna legjobb átlagát, 100,02-öt produkálva, esélyt sem hagyott Mardle-nek. Már 4-0-ra is vezetett, 6-2 lett a vége. Ennél is simábban nyert Painter az akkor 56 éves Anderson ellen, az első tíz legből kilencet Painter nyert, szegény Andersonnak a szettgyőzelem sem jött össze.

Painter óriási formában volt, így számítani lehetett rá, hogy óriási meccs lesz Taylor ellen. Így is lett 2-0-ra és 4-2-re is vezetett Taylor ellen. Sőt, még akkor sem volt bajban, amikor 5-3 volt a javára. Innen azonban 5-5-re egyenlített Taylor és nyerte a 11. szettet, senki sem hitte el, hogy Painter innen fel tud állni. Felállt. 6-6-ra egyenlített így a 13. szett döntötte el a vb-cím sorsát. Ebben 1-1, 2-2, majd 3-3-ra álltak legek, fej-fej mellett mentek elképesztő csata volt, 5-5 után viszont dönteni kellett.

hqdefault_12.jpg

A bullra dobást Taylor nyerte, ő indult első pályán a vb-címért, egy 45-tel. Aztán viszont fokozatosan nőtt az előnye és 117-re ért le, miközben Painter 222-ön állt. Taylor megpróbálta, T20, 17, de D20 nem jött. A 40-re volt három nyila, előbb egy sima húsz, sima tíz, de a D5 landolt a zöld sávban. Painter Taylor vállán sírt majdnem, a királyt pedig ismét megkoronázták, a PDC-ben már kilencedszer. Kétség sem férhet, a tavalyi után ismét egy lélegzetelállító döntőt játszottak, úgy hogy idézzük fel mi is:

 

A tornán összesen 312 180-ast dobtak, legjobbak rangsora: 32 Phil Taylor, 29 Kevin Painter, 27 Wayne Mardle, 19 Lionel Sams.

Olvassa el a sorozat korábbi részeit is:

1. rész: 1994 - Az első lépések

2. rész: 1995 - Legenda születik

3. rész: 1996 - A Taylor-éra kezdete

4. rész: 1997 - Mesterhármas

5. rész: 1998 - Új név és régi lendület

6. rész: 1999 - Új seprű jól seper?

7. rész: 2000 - Az Y2K probléma? Á, dehogy!

8. rész: 2001 - Egy fura reklámfogás, és egy újabb rekord

9. rész: 2002 - Egy elmaradt kézfogás, és egy fontos kupameccs

10. rész: 2003 – A juharlevél éve

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr6812016773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása