9 Nyíl

A PDC-világbajnokság résztvevői, 8. rész

2019. december 10. 23:34 - Denis Potvin

Order of Merit 17-32.

Nyakunkon a világbajnokság, december 13-án el fogják dobni az első nyilakat az Alexander Palace-ban. A vb-k és a PDC történetét már korábban megénekeltük, így talán a legpraktikusabb dolog, hogy a főszereplőkkel foglalkozzunk. Ahogy tavaly is tettük, bemutatjuk a 72 indulót, megnézzük, milyen eredményekkel készült a világbajnokságra, mire számíthat. Induljon tehát utazás. Beszéltünk már négy részben az nemzetközi kvalisokról (1, 2, 3, 4), aztán három részben (itt, itt és itt) jöttek a Pro Tourról selejtezettek. Most pedig a legjobb 32, ebben a részben a második 16 fog következni. Csütörtökön jön a befejező rész, pénteken pedig már a VILÁGBAJNOKSÁG!!!

pdc_1_1_1.jpg

17. Stephen Bunting

Bunting a hatodik világbajnokságára készül, és biztos még mindig a 2014-2015-ös két vb marad számára a legemlékezetesebb. Előbbin, a BDO-tól búcsúzva világbajnok tudott lenni, utóbbin pedig a PDC-ben negyeddöntőig jutott. Azóta sem szerepelt ennyire eredményesen a dartsvilág legfontosabb versenyén. Tavaly a 64 között búcsúzott, majd egy siker után ötödik lett a The Mastersen. A Players Championshipek mellett sűrűn találkozhattunk vele a European Tourokon is, ahová hatszor is kvalifikálta magát. Tornát idén nem tudott nyerni, a cseh ET-versenyen viszont döntőzött, csak Jamie Hughestól kapott ki. Szintén döntős volt a 14. Playersen is, ahol Jeffrey De Zwaan volt jobb nála. Ezek mellett a World Matchplay, és a German Darts Open, és a Players Championship Final negyeddöntős helyezése repítette őt a 17. helyre. Ezzel kiemeltként kezdi majd a vb-t, az Aaron Monk, Jose Justicia meccs győztese is következik. Ha sikerrel veszi az akadályt, Jonny Clayton lehet a következő ellenfél, van Gerwennel a nyolcaddöntőben meccselhet majd.

bunting_5.jpg

18. Jermaine Wattimena

A holland is 2015 óta szerepel a vb-n, legutóbb már a 32-ig jutott, nagy meccsen kapott ki Gary Andersontól. Az évet rögtön egy Players döntővel kezdte, egyből az első tornán, Ian White és Peter Wright legyőzése nagy siker volt. Aztán negyeddöntős volt a 6., a 7. és a 10. Playersen is. Nem véletlenül került be Michael van Gerwen mellé a holland válogatottba is, a World Cup of Dartson az elődöntőben kaptak ki az írektől. Tornát ő sem nyert, de egy újabb Players-döntő mellé öt negyeddöntős pozíciót harcolt ki, többek között a World Grand Prix-n is. A vb-n a Luke Humphries-Devon Petersen meccs továbbjutóját kapta.

19. Mervyn King

King már régi motoros, hiszen 11 BDO-vb után, a PDC-ben ez lesz a 12. világbajnoksága. Volt már elődöntős, kétszer a harmadik körig jutott, ahogy a legutóbb is. Az évet egy elődöntős helyezéssel kezdte a Playersen, majd ET-tornák egész sorára kvalifikálta magát. Komolyabb versenyt már rég óta nem tudott nyerni. Idén a már említett harmadik helye mellett hat negyeddöntős pozíció jelenti a jó helyezést számára. Két Playersen (ebből az egyik a Finals), két ET-n, valamit a World Matchplayen és a World Grand Prix-n jutott el az ötödik helyik. A Players Finals-ban Dave Chisnall és Rob Cross ellen is nyert, csak van Gerwentől kapott ki. A vb-n majd a Ross Smith-Ciaran Teehan meccs győztesével találkozik, Gerwyn Price ágán szerepel.

20. Darren Webster

2013 óta minden vb-re kijutott, ez lesz neki a jubileumi tizedik. Két éve a negyeddöntőig menetelt. Nem ez volt élete legjobb szezonja, de így is a top20-ban sikerült maradnia. Bár az év elején még alanyi jogon szerepelt a European Tourokon, ahol két negyeddöntő is összejött neki, a végére már neki is kvaliznia kellett. A két ötödik helynél jobb eredményt 2019-ben nem sikerült elérnie. A Ryan Meikle-Juki Jamada meccs győztesével kezdi meg a szereplését, Michael Smith is jöhet majd neki.

21. Krzysztof Ratajski

A lengyel játékos 2018 óta a PD tagja, és az elmúlt két évben talán az egyik legtöbbet fejlődő játékosa lett a szervezetnek. Nem csak bekerült, meg is szilárdította helyét a legjobbak között. Májustól egészen kiváló eredményeket ért el. Egymás után vívta meg sikeresen a European Tour-selejtezőket, a Players Championshippen pedig a nyáron indult be. Előbb egy negyeddöntős helyezést ért el, majd hihetetlen meggyőző játékkal megnyerte a 17. versenyt, a következőn pedig elődöntős volt. A 21. Playersen megint első lett, majd a 22. és a European Matchplayen negyeddöntőig jutott. A Gibraltar Darts Openen ismét végigverte a mezőnyt, Dave Chisnall ellen 8-2 a fináléban. Még kétszer eljutott a Players döntőjébe, nem véletlen, hogy a sorozat összesítésében végül a 3. helyen végzett. Másfél hónapja pedig a negyeddöntőig jutott a World Series of Dartson úgy, hogy a selejtezőből indult. A vb-n sem Jamiue Hughes, sem Zora Lerchbacher nem okozhat neki meglepetést. Után Nathan Aspinall jöhet, akit idén már egy döntőben simán elintézett.

ratajski_5.jpg

22. Chris Dobey

Dobey sorozatban a negyedik vb-jén szerepel. A tavaly nyolcaddöntős vb-szereplés után az új év is jól indult, rögtön a harmadik Playersen egy harmadik helyet gyűjtött be. Nem mellékesen a másodikpn egy kilencnyilas is összejött neki. Aztán öt ET-torna sikeresen megvívott kvalija után két negyeddöntős helyezés a Playersen. Dániában majdnem összejött az idei tornagyőzelem, de a Danish Open döntőjét 8-3-ra elveszítette Dave Chisnall-lal szemben. A szezont pedig a World Grand Prix és a Players Championship Finals harmadik helyével fejezte be. Ez azért sem volt mellékes, mert az idén nyert 115 ezer fontjából ötvenezret éppen e két versenyen nyert. A vb-n a Ron Meulenkamp-Ben Robb találkozó győztese ellen folytatja.

23. Jeffrey de Zwaan

A még csak 23 éves holland, három év szünet után tavaly tért vissza a vb-re, ez lesz a harmadik neki. 2019 azért is fontos számára, mert pályafutása második PDC-s versenyét nyerte, és Gary Anderson visszalépése miatt az egyike volt annak a kilencnek, aki beugróként részt vehetett a tornán. Nagyon sok versenyen indult, így próbált a lehető legtöbb pontot összehozni. Development, Players, European Tour mellett komolyabb versenyeken is szerzett pontokat, illetve pénzt természetesen. A Development 5. versenyét, illetve a Players 14. tornáját húzta be. Ez utóbbin Stephen Buntingot verte 8-2-re. Az idei European Championshippen a negyeddöntőig jutott, a 25. Playersen pedig egy kilencnyilast dobott. A vb-n kőkemény feladat vár rá, hiszen a valószínűleg továbbjutó, az utolsó vb-jén szereplő Raymond van Barneveld lehet az ellenfele.

24. Max Hopp

A szintén 23 éves játékos a feltörekvő német dartsgeneráció egy legerősebb képviselője, mindenesetre a világranglistán a legelőrébb álló német játékos. Döbbenetes, de fiatal kora ellenére már a hetedik világbajnokságára készül. Hoppnak sem sikerült versenyt nyerni, de több komoly eredményt ért el a PDC élvonalában. Elődöntős volt a German Grabd Prix-n, majd döntős a 16. Playersen, Harry Wardtól kapott ki a döntő legben. A legtöbben a World Matchplay nyolcaddöntőjéért kaszált, amikor 15 ezer font ütötte a markát. Beugróként szerepet kapott a Premier League-ban is. A vb-n német rangadó is lehet, ha Gabriel Clemens legyőzi Benito van de Past.

hopp.jpg

25. Steve Beaton

A Bronz Adonisz azon kevesek egyike, aki már 1992 óta folyamatosan részt vesz világbajnokságokon. 1992 és 2001 között a BDO-n (amit egyszer, 1996-ban meg is tudott nyerni), 2002 óta pedig a PDC-n, folyamatosan. Gondoljunk csak bele, ez lesz 29. (ebből 19. PDC-s) vb-je. A szakma nagy örege, akinek a tudása bár nem kopott meg, de az elmúlt évek tehetségdöppingje miatt kissé háttérbe szorult. Ennek ellenére idén is odavert egy kilencnyilast, az ET-s German Darts Openen. Igazi major tornát több, mint egy évtizede nem nyert, de azért ahol lehetett, idén is elindult. A European Darts Grand Prix-n elért elődöntője volt a legjobb eredménye, de négy Playersen is a negyeddöntőig jutott. Beaton a Kyle Anderson és a kínai Hsziao-Csen meccs győztese ellen kezd, aztán James Wade jöhet.

26. Keegan Brown

Ez lesz a korábbi PDC World Youth Championship-bajnok ötödik világbajnoksága, az elmúlt két alkalommal a harmadik körig jutott. Idei karrierje legfontosabb sikere, hogy pályafutása során először jutott European Tour elődöntőjébe. A Czech Openen még Michael van Gerwent is legyőzte, egy ragyogó, 106-os átlaggal. Majd Mensur Suljovic ellen is győzni tudott. A legtöbb pénzt a World Matchplay nyolcaddöntőéért kapott 15 ezer fonttal hozta össze. A vb-ken mutatott eddig produkciójával sem lehet elégedetlen, hiszen csak Adrian Lewis, Peter Wright, Phil Taylor és James Wade tudta legyőzni. Most a Mickey Mansell-Szeigo Aszada meccs továbbjutója ellen kezd. Aztán jöhet megint Wright.

27. Glen Durrant

Azzal azért tisztába lehetett mindenki, hogy a BDO háromszoros világbajnoka nem csak egy laza utazást tervez a PDC világában. Az első évben egyből a 27. helyre hozta fel magát úgy, hogy a PDC Q-Schoollal indította a szezont. A megjelenése, és a szereplése is őszinte örömöt hozott. A második Players tornáján már döntős volt, aztán a negyediket már meg is nyerte, Suljovic és Price legyőzésével, a döntőben Van den Bergh-et verte. Aztán május 18-án (talán nem véletlen, a szerző születésnapján) első PDC-s sikerét is elérte azzal, hogy a döntőben Darius Labanauskast 8-1-re kiütve első PDC-s sikerét is elérte, a Players 15. tornáját megnyerve. A Grand Slam of Dartson, a World Grand Prix-n, a World Matchplay-en is elődöntős volt. Nagyon közel a sikerhez. Nagyon jó játékkal. Akár még a végső címre is esélyes lehet, de már az elején kemény csatákra számíthat. A José De Sousa-Benjamin Pratnemer győztesével kezd, aztán Daryl Gurney, majd Mensur Suljovic, az ág végén pedig Gerwyn Price következhet. Ez a kihívás a javából.

durrant_1.jpg

28. Steve West

A 44 éves West a legutóbbi két végén a harmadik körig ment, Richard North és Jermaine Wattimena ellen van egy-egy sikere az Ally Pallyban, két évvel ezelőtt egyiket volt annak az öt játékosnak, akik a legmagasabb, 170-es kiszállót is meg tudták dobni. West komoly, nagy versenyt még sosem tudott nyerni. Idén háromszor járt ehhez a legközelebb. A 9., 11. és a 26. Players Championshippen. Áprilisban kétszer is Michael Smith, majd szeptember Ian White akadályozta meg a fináléba kerülésért. Ryan Serle-Robbie King meccs győztesével találkozik majd először. Össze kell kapnia magát, nem lesz könnyű meccse.

29. Dimitri Van den Bergh

Nagy tehetség, de még mindig csak az 2017 és 2018 junior világbajnoka, aki 2018-ban negyeddöntős is volt a vb-n, és már ötödször lehet ott az Alexander Palace színpadán. Az év eleje jobban sikerült neki, hiszen a Players Championship 17. állomásán úgy lett negyeddöntős, hogy kilencnyilast is dobott. Másnap az elődöntőig menetelt, majd a németországi Playersen egészen a fináléig jutott, Ratajskitól kapott ki. Úgy tűnik, továbbra is nagy tehetség, de az áttörés csak nem akar jönni. A vb-n a Josh Payne-Diogo Portela meccs győztese ellen kezd, és rögtön megkaphatja Michael Smith-t.

30. John Henderson

A Highlander örök színfoltja a PDC tornáinak. Nyolcadszor vb-résztvevő, az utóbbi két évben is kiemelt volt, de egy győzelemnél többre nem futotta. Legutóbb Michael Smith állította meg. Hendersonnak voltak nagyszerű meccsei idén. Rögtön két Players-negyeddöntővel nyitotta a szezont. Majd az 5. és a 6. tornán is az ötödik helyen végzett. Ezzel meg is ágyazta a helyét a legjobb 32 között. A 12. Playersen az elődöntőbe jutott, ahol de Zwaantól kapott ki. Majd a 24. tornán a negyeddöntőig menetelt. Ez a torna azért is emlékezetes, mert kilencnyilast dobott. Ő is helyet kapott az idei, rendhagyó Premier League-ben, ráadásul Michael van Gerwen ellen kellett meccselnie, és azt a találkozót döntetlenre hozta. Majd a James Richardson-Mikuru Szuzuki meccs győztese jön neki elsőnek.

henderson_1.jpg

31. Danny Noppert

A végére maradt két olyan játékos, aki már dobott tökéletes leget ebben az évben, amelyből összesen 47 jutott a világbajnokságig. Danny Noppert a Players Championship ötödik versenyén. A 28 éves holland 2018-ban nyert kétéves Pro Tour-kártyát, tavaly már ott volt a vb-n, de akkor még az első körben kezdett, Royden Lam ellen nyert, majd Max Hopptól kapott ki. Idén bekerült a legjobb 32-ben így kiemeltként kezd és majd a Steve Lennon-Callan Rydz meccs győztesével kezdi meg szereplését. Noppert, aki 2017-ben még BDO-s vb-döntőt játszott, idén hétszer került be a legjobb nyolcba. A World Series of Dartson a döntőbe is, de nem tudott méltó ellenfele lenni Michael van Gerwennek, mindenesetre 30 ezer fontot kaszált a második helyével. Négy Playersen is a harmadik, kétszer az ötödik tudott lenni, ami feltétlen mutatja, hogy nagyon sokat fejlődött egy év alatt.

32. Ricky Evans

A mai etapunk utolsó embere a 29 éves Evans, akinek a második ET-selejtező során sikerült kilenc nyílból megoldania egy leget. Evans, aki korábban 2011-ben Development, majd 2013-ban Challenge Tourt is nyert, régóta vár a következő ilyen sikerre. Erre két lehetősége is lett volna 2019-ben, amikor egészen a döntőig menetelt. Februárban, a 6. Playersen többek között Gurneyt, Ratajskit, Kyle Anderson is legyőzte, de a döntőben Price-tól 8-4-re kapott ki. Majd márciusban, az ET-s German Darts Championshippen is majdnem végig verte a mezőnyt (Thornton, Suljovic és King, majd Webster a veszteséglista), de a finálét Gurney bírta jobban idegekkel. A szezon vége felé a European Champinship negyeddöntője 20 ezer fontot hozott a konyhára, no meg azt is, hogy bekerült végül a legjobb 32-be, ami a Players Championship Finals 17. helyével dőlt el végleg. A vb-n Mark McGeeney-Matt Campbell összecsapást kell nézni árgus szemekkel, hiszen onnan jön majd az ellenfél.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://9nyil.blog.hu/api/trackback/id/tr1715347104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása